Back to the roaring twenties: geef je kamer een glamour touch met een Art deco interieur!

Wil je een elegante uitstraling geven aan je woning met een subtiel vleugje glamour? We laten ons hiervoor inspireren door de roaring twenties. De tijd van de cocktails, korte rokken en rokkostuums. In de jaren ’20 is de interieurtrend Art Deco ontstaan. Het is een mengelmoes van verschillende stijlen en kunstvormen. In het artikel over kunststromingen in de roaring twenties lees je meer over dit onderwerp. In tegenstelling tot een voorgaande stijl omarmt Art Deco de technologische vernieuwingen. Deze stijl wordt onder andere gekenmerkt door een strakke en simpele vormgeving, geometrische patronen, en spiegelende oppervlakken. Bij velen zal pas een belletje gaan rinkelen wanneer ik de befaamde kaskraker ‘The Great Gatsby’ benoem. Wanneer je deze stijl in je interieur wilt toepassen moet je uitkijken dat het niet te kitscherig overkomt. Ik ga je in een aantal stappen uitleggen hoe je deze luxe elegante stijl in je woonkamer kunt realiseren.  

Art Deco kleuren
De Art Deco interieurstijl heeft in ieder land een eigen draai gekregen en is in verschillende mate op eigen architectuur toegepast. Bij deze stijl kunnen verschillende kleurenschema’s gekozen worden. Doordat in de roaring twenties de economie op een hoogtepunt zat, smeten mensen met geld. Levendige en energieke kleuren symboliseren de welvaart van die tijd. Je kunt hierbij denken aan;

  • smaragdgroen
  • kanariegeel
  • paars  
  • rood.

Ook de metallic kleuren zijn erg kenmerkend voor een Art Deco stijl. Goud, zilver en andere metaalkleuren representeren de welvaart en zorgen voor een vleugje glamour.
Ook neutrale kleuren komen veel terug bij deze stijl. Lichte tinten als wit, zandkleuren en beige zijn populaire keuzes voor een Art Deco interieur en gaven toentertijd de moderne look die men graag wilde hebben. Daarnaast is een zwart wit kleur één van de populairste kleurenschema’s van die tijd. De zwart witte damtegels waren hier erg hip.
Tegenwoordig is in een interieur donkerblauw of donkergroen met een gouden afwerking erg trendy!

Geometrische patronen
De Art Deco stijl wisselt de vloeiende lijnen in voor geometrische patronen. Inspiratie voor deze patronen werden voornamelijk gevonden in de moderne kunst. Denk vooral aan de wiskundige vormen als driehoeken, vijf- of zeshoeken. Maar ook geabstraheerde vormen uit oude en verre culturen en de flora en fauna kwamen hier terug. Elementen uit onder andere de Perzische en Egyptische culturen waren erg gewild.

Het is mooi deze patronen te laten terugkomen in een accentmuur met print. Zoals eerder genoemd zijn metallics een ware rage in de roaring twenties. Ga voor een print met een gouden of zilveren afwerking om een echte Art Deco interieurstijl te creëren. Combineer dit met neutrale kleuren, zodat je het geheel rustig houdt.

Hoogwaardig materiaal
De Art Deco stijl is een mengelmoes van verschillende stijlen. De traditionele richting van Art Deco ging uit naar exotische en waardevolle materialen zoals mooie donkere houtsoorten en goud. Bij de Art Deco kant die zich meer richt op het moderne, lag de nadruk op nieuwe materialen als chroom, staal en aluminium. Te danken aan de machinale processen van de industrialiseren die in die tijd opkwamen. Deze materialen werden veelvuldig toegepast in geometrische vormen in het interieur. Ook natuurstenen komen terug in deze stijl. Marmer zie je in vloeren en pilaren. En de zwarte natuursteen geeft je woning een chiquere uitstraling. Pas de Art Deco stijl toe in je interieur door de geometrische vormen te combineren met deze elegante materialen.

Elegante strakke meubels
Bij de roaring twenties horen strak vormgegeven meubels met weelderige details. Elegant houten meubels, met donkere houtsoorten komen veelvuldig terug in deze interieurstijl. In tegenstelling tot andere stijlen, horen deze houten meubels te glanzen. Combineer deze houten meubels met een luxe glimmende salontafel of kast en de stijl komt hier goed tot uiting. Ook een fluwelen fauteuil of sofa zal hier mooi tot z’n recht komen.

Accessoires in een Art Deco interieur
Bij de Art Deco stijl worden genoeg accessoires toegepast. Als je houdt van spiegelende oppervlakken zit je bij deze stijl goed.  De geometrische patronen zien we terugkomen in de opvallende spiegels en vloerkleden. In dit artikel geven we je meer informatie over werken met spiegels in je interieur. Hang als pronkstuk een weelderige kroonluchter in je woonkamer of boven de eettafel. We houden wel van een beetje drama bij deze stijl.

Om het plaatje af te maken kun je de ruimte nog voorzien van schilderijen. Kunstenaars oefenden een grote invloed uit op de Art Deco stijl. Kijk goed naar de elementen die je al hebt toegevoegd in je interieur om tot een mooi geheel te komen. Ga voor een elegant schilderij, een schilderij met kenmerken uit de roaring twenties of voor een abstract schilderij. Het kan ook mooi zijn de metallic kleuren hierin nog te laten terugkomen! Genoeg keus dus!

Hopelijk heb je na het lezen van dit blog een goed beeld gekregen hoe je de onstuimige jaren twintig terug laat komen in je interieur. Succes met decoreren.