De verschillen tussen laminaat en parket

salontafel

Een houten vloer in je woonkamer geeft de ruimte sfeer, warmte en gezelligheid. Als je ook van plan bent om een houten vloer te laten leggen, dan heb je een keuze uit verschillende soorten vloeren. Het is daarom van belang dat je de verschillen weet tussen deze houten vloeren. Elke vloer heeft namelijk zijn eigen voor- en nadelen. De meest gebruikte houten vloeren zijn laminaat en parket. We geven hierbij een beschrijving van beide vloersoorten, zodat je daarna exact het verschil tussen deze vloeren weet.

Laminaat

Laminaat is niet geheel van hout en bestaat uit een viertal lagen, namelijk de basislaag of balanslaag, de kernlaag, de decoratieve laag en de bovenlaag of toplaag. De onderlaag is een laag dat meestal bestaat uit melamine, een kunststofsoort. De kernlaag bestaat uit High Density Fibreboard (HDF) hout. De decoratieve laag is een papierlaag met een bepaalde decoratie. Dit is in de meeste gevallen een houtmotief. Hier overheen komt dan een kunststof toplaag. Er zijn ook laminaatsoorten met een iets andere opbouw. Bijvoorbeeld High Pressured Laminate (HPL) laminaat. Hierbij zijn de planken voorzien van geperste melaminelagen. Hierdoor wordt de vloer veel stootvaster. De kwaliteit van laminaat wordt vooral afgemeten aan de toplaag. De toplaag is namelijk de laag die het meeste te verduren heeft en kan slijten. Hoe dikker de toplaag, des te beter de kwaliteit van de vloer. De kwaliteit wordt aangegeven met nummers tussen de 21 en 34. Klasse 21 is bijvoorbeeld een vloer voor licht gebruik, terwijl klasse 34 geschikt is voor intensief gebruikte commerciële ruimtes. Voor normaal thuisgebruik is klasse 22 of 23 voldoende.

Parket

Parket bestaat uit houten vloerplanken maar er zijn wel twee verschillende parketsoorten. Massief parket bestaat volledig uit hout. Dit kunnen verschillende houtsoorten zijn, maar het meest gebruikte hout is eiken. De parketplanken zijn minimaal 6 millimeter dik en moeten gelegd worden op een houten ondervloer. Laminaat kan gelijmd worden, maar dikwijls vernageld men de vloer ook. Een parketvloer moet nadien wel behandeld worden. Het moet eerst geschuurd worden en daarna worden voorzien van een laklaag, maar kan ook geolied worden. Er is ook lamelparket. Dit zijn geen massief houten planken. Enkel de toplaag bestaat uit massief hout. De overige lagen bestaan uit multiplex. Lamelparket is daarom minder duurzaam dan massief parket.

De keuze voor laminaat of parket?

De keuze is afhankelijk van je wensen en eisen. Wil je echt een zeer duurzame vloer die een leven lang mee kan gaan, dan moet je voor massief parket gaan. Kies je voor zo min mogelijk onderhoud dan is laminaat een verstandige keuze. Massief parket moet namelijk om de zoveel jaar onderhouden worden. Valt massief parket niet binnen je budget, dan kun je kiezen voor lamelparket. Dit is wat goedkoper. Voor een overzicht van de verschillende soorten houten vloeren kun je een kijkje nemen op de website van Floorhouse.