Voor elk interieur de juiste kleur raamdecoratie

kleur rolgordijnen

Je hebt een nieuw huis gekocht en bent op zoek naar gordijnen. Of je hebt net je woonkamer gerestyled en moet alleen nog gordijnstof hebben die je nieuwe interieur helemaal afmaken. Raamdecoratie is behoorlijk bepalend voor de sfeer in een ruimte, dus neem even de tijd om de juiste kleur te kiezen.

Jouw stijlkleur raamdecoratie

Voordat je jouw raamdecoratie gaat uitzoeken, moet je eerst bepalen wat jouw stijl is. Houd je van modern en strak of ga je voor klassiek? Is je interieur kleurig of juist neutraal met rustige kleuren? Wat je stijl ook is, wacht altijd met gordijnen kopen tot je weet welke kleur je muren, vloer en meubels hebben. Het is belangrijk dat je alles op elkaar afstemt. Moeten je nieuwe gordijnen echte eyecatchers worden? Ga dan voor een opvallende kleur of motief, maar zorg dat het goed bij de kleur van de muren past. Liever neutrale raamdecoratie die opgaat in de rest van je interieur? Dan is een stof in dezelfde kleur als de muur of twee tintjes donkerder de beste keuze voor jou.

Gordijnen matchen met vloer en meubels

Bij het uitkiezen van de kleur van je nieuwe gordijnen moet je niet alleen rekening houden met de kleur van je muren, maar ook met je meubels en vloer. Ligt er vloerbedekking met een patroon op de grond? Ga dan voor effen raamdecoratie. Bij lichtgekleurd laminaat kan wel een opvallender patroontje voor het raam. Hetzelfde geldt voor je meubels. Heb je een gestreepte bank of felgekleurde kasten in je woonkamer? Koop dan neutrale gordijnen, dus in een effen kleur die goed bij je meubels past of met een rustig patroon. Vind je effen gordijnen saai? Met een werkje van bijvoorbeeld glansdraad krijgt de stof diepte en meer sfeer.

Raamdecoratie en lichtinval

Sta je al klaar om op internet te gaan rondkijken en nieuwe gordijnen uit te zoeken? Wacht dan nog even, want je moet ook rekening met de lichtinval en het formaat van je ramen. Licht dat door een raam op het noorden je kamer binnenstroomt, geeft een andere sfeer dan een raam op het zuiden. Witte gordijnen bij een raam op het noorden lijken bijvoorbeeld snel kil. Verder is de grootte van je ramen van invloed op de beste kleurkeuze. Houd je van opvallende kleuren? Die zijn geschikter voor bij een klein raam. Bij een groot raam of bij gordijnen die tot op de vloer vallen, moet je voorzichtiger zijn. Anders kan je zorgvuldig gekozen eyecatcher ineens een veel te aanwezige muur van stof worden.

Welke gordijnstof kiezen

De sfeer in je woon- of slaapkamer wordt niet alleen bepaald door de kleur of het motief van de gordijnen. Ook de soort stof heeft invloed. Als je donkergrijze velours stof voor je raam hangt, geeft dat een andere uitstraling dan donkergrijze gordijnen van katoen. Verder lijkt lichtdoorlatende raamdecoratie lichter van kleur dan verduisterende. Weet je al welke raamdecoratie je wilt? Op www.doehetbudget.nl kun je kiezen uit bijna 50 kleuren. Je favoriete kleur zit er vast bij!