Hoe leg je een oprit of parking aan met grind?

Wanneer je je oprit wilt vernieuwen dan is het aanleggen van een grind oprit een goede oplossing. Grind staat heel mooi, is stijlvol en het is ook nog eens relatief goedkoop. Vooral wit grind is een populaire grindsoort om voor een oprit te gebruiken, vanwege de lichte uitstraling die het geeft. Daarnaast is een groot voordeel dat grind onderhoudsvriendelijk is. Met een juiste ondergrond onder het grind is het niet mogelijk voor onkruid om door het grind heen te groeien, waardoor onkruid trekken verleden tijd is.

Bron afbeelding: Grind-split.nl

Waar moet je aan denken voordat je grind gaat storten?

Het belangrijkste is om in te schatten hoe zwaar je oprit belast gaat worden. Soms hebben woningen wel een oprit, maar wordt deze zelden gebruikt. Wanneer je de oprit wel constant gaat gebruiken, dan is het belangrijk om de ondergrond goed voor te bereiden voordat je het grind gaat storten. Wanneer je oprit niet te zwaar belast hoeft te worden dan kun je zonder grondstabilisatie je grind storten. Anders is het sterk aan te raden eerst stabilisatie aan te leggen voordat je het grind gaat leggen. Ook moet je nadenken over het soort grind je wilt gebruiken. Wit grind is heel mooi en staat stijlvol en is niet duur. Maar je kunt ook kiezen voor split. Hierbij zijn de steentjes, zoals bij grind, niet afgerond maar hoekig. Dit kan een stabielere laag geven.

Hoe ga je te werk?

De ondergrond is dus het allerbelangrijkste bij een stabiele oprit of parking met grind. In het voorbereiden van de ondergrond zit dan ook het meeste werk. Hier lees je stap voor stap hoe je dit moet aanpakken:

  • Bepaal waar de oprit komt en baken dit af met piketpaaltjes en verbind deze met een draad.
  • Graaf nu de gemarkeerde ondergrond af tot ongeveer 40 centimeter. Zorg dat de je de ondergrond schuin afgraaft met het laagste punt aan de straatkant. Zo kan regen gemakkelijk weglopen. Gebruik hiervoor een waterpas om dit nauwkeurig te meten. Ga uit van een hellingsgraad van ongeveer 1 tot 2 centimeter per meter.
  • Nu bedek je het gehele oppervlak met een worteldoek. Met een worteldoek voorkom je onkruidgroei.
  • Nu maak je de fundering door steenslag of betonpuin te storten. Het beste is om deze laag aan te trillen met een trilplaat en vervolgens te egaliseren.
  • Je kunt nu in principe direct het grind gaan storten, maar voor nog betere stabilisatie kun je ook eerst grindmatten leggen. Grindmatten zorgen ervoor dat het grind stabiel blijft liggen en je kunt er gemakkelijk overheen lopen of rijden. Nadat je de grindmatten hebt gelegd kun je daaroverheen je grind storten en je hebt een stabiele en fraaie oprit.