Houten balkon vlonder bouwen

Een balkon is hoe dan ook een heuse aanwinst voor de woning, zowel op het vlak van uitstraling als comfort. Steeds meer mensen kiezen voor een balkon, en dan vooral bij appartementswoningen die anders weinig ruimte buitenshuis hebben.

Natuurlijk is het niet genoeg om gewoon een balkon te hebben; het is eveneens belangrijk om dit op de juiste manier in te richten, bijvoorbeeld door een houten balkon vlonder bouwen. Enkel op die manier kan men er het beste uit halen!

De voordelen van zelf een houten balkon vlonder bouwen

Een balkon biedt extra ruimte buiten de woning, zodat men ten alle tijde van het mooie weer kan genieten. Maar wat zijn de voordelen nu precies van een vlonderplanken balkon? Om daar een beter zicht op te hebben is het belangrijk te weten wat vlonderplanken -of tegels precies zijn. Vlonderplanken worden ook wel steigerhout planken genoemd, en vallen meteen op door de diepe groeven waar ze over beschikken. Deze geven het hout een ietwat luxe uitstraling, zonder het natuurlijk karakter van het hout weg te nemen. Ze komen ook in de vorm van houten balkon vlonder tegels.

De voordelen van dergelijke planken reiken ver:

1. Een vlonder balkon oogt ruimer

Een eerste voordeel van dergelijke planken is dat het je balkon er groter uit zal doen zien. Dit is een visueel effect ten gevolge van de groeven in het hout, die in de lengte lopen. Op die manier zal zelfs een klein balkonnetje relatief ruim lijken!

2. Vlonderplanken zijn erg duurzaam

Daarbij is steigerhout een erg duurzame optie, vooral voor gebruik buitenshuis. De planken worden doorgaans gebruikt voor terrassen, aangezien ze optimaal bestand zijn tegen neerslag en slijtage. Ook voor je balkon kan je dus deze vloer kiezen als je er een duurzame investering van wil maken.

3. Een vlonder balkon voor elke voorkeur

Vervolgens is dergelijk hout erg interessant omdat er heel wat mogelijkheden zijn op het vlak van look en stijl. Van Douglas hout met een natuurlijke uitstraling tot eerder modern ogend composiet, het zijn allemaal houtsoorten die in de vorm van steigerhout gemaakt kunnen worden. Ook is er keuze tussen lange planken of houten balkon vlonder tegels.

Handige tips bij een houten balkon vlonder bouwen

Een houten balkon vlonder bouwen is een complexe opdracht, maar met een beetje geduld kan je er toch een mooi resultaat van maken. Zelf een houten balkon vlonder bouwen is dus zeker mogelijk, zolang je met de volgende factoren rekening houdt:

1. Kies altijd voor kwaliteit

Als je een duurzame investering wil doen, ga dan voor een merk dat kwaliteit biedt en langzaam meegaat. Enkel op die manier zal je er een goed resultaat mee kunnen bereiken – zeker als je al het werk zelf doet!

2. Gebruik het juiste gereedschap

Daarbij is het natuurlijk van belang dat je het geschikte gereedschap gebruikt om tot een goed resultaat te komen. Een uitzetdraad, accuboormachine, schroefbouten en een paalhamer, het zijn allemaal onmisbare materialen bij het bouwen van je eigen vlonder balkon.

3. Houd rekening met de beschikbare oppervlakte

Zowel bij de bestelling van het hout als de effectieve bouw van de balkonvloer is het van belang rekening te houden met oppervlakte van het balkon. Op die manier bespaar je geld aan hout, én is het veel eenvoudiger om dat hout op maat te snijden!