Je interieur op waarde schatten

interieur

De waarde van je interieur; waarschijnlijk een aspect waar je niet zo bij stilstaat. De plekken waar je elke dag leeft, worden snel gewoon. Hoe trots je ook bent op je spullen, wanneer je er veel gebruik van maakt dan loopt het risico op schade. En ongemerkt heb je mogelijk best veel spullen in huis die veel materiële en/of emotionele waarde hebben. Zonde dus wanneer die niet goed verzekerd zouden zijn. Daarom is het belangrijk dat je bij het afsluiten van een inboedelverzekering de juiste waarde opgeeft.

Inboedelverzekering in het kort
Kort gezegd is de inboedelverzekering de verzekering die je afsluit voor kosten door schade aan meubels, elektronica, dure schilderijen, sieraden en andere losstaande spullen in huis. Denk aan brand-, rook- en waterschade, maar ook diefstal, vandalisme, inbraak, stormschade of schade aan de inhoud van je koelkast of vriezer wanneer de stroom langere tijd uitvalt. Hoe uitgebreider de dekking van de verzekering, hoe meer vormen van schade worden vergoed. De verzekeraar vergoedt de schade op basis van ofwel de nieuwwaarde of de dagwaarde of betaalt de reparatiekosten. Dit hangt echter wel af van de waarde van de inboedel en of je die juist hebt ingeschat.

Belang maken juiste inschatting inboedelwaarde
Bij het afsluiten van de inboedelverzekering is het van belang dat je de waarde van je spullen juist inschat. Het is namelijk de inboedelwaarde op basis waarvan de premie wordt berekend en het bedrag dat wordt uitgekeerd bij eventuele schade. Het is dus zeer belangrijk om de waarde van de inboedel juist in te schatten. Is deze te laag, dan zul je bij schade een deel zelf moeten betalen omdat je onderverzekerd bent. Schat je de waarde te hoog in, dan betaal je te veel premie terwijl je maar vergoed krijgt naar daadwerkelijke waarde van de inboedel. Bij de verkeerde inschatting van de inboedelwaarde zul je dus altijd onnodig te veel geld uitgeven. Ofwel aan de schade of aan de premie die je betaalt voor de verzekering. 

Hoe bereken je de waarde van de inboedel?
Het belang van de juiste inboedelwaarde opgeven is dus wel duidelijk. Maar hoe doe je dit? Je kunt ervoor kiezen een inboedellijst te gebruiken. Met deze checklist ga je het huis door en schat je in wat alle spullen waard zijn. Dit kost uiteraard veel tijd. En het blijft gokken. Een andere methode is de inboedelwaardemeter. Die werd ooit in het leven geroepen door het Verbond van Verzekeraars en wordt door veel verzekeraars nog steeds gehanteerd. Deze manier is handiger dan een inboedellijst omdat je vaak een garantie krijgt tegen onderverzekering. Wel zit aan het gebruik van de inboedelwaardemeter en die garantie vaak de voorwaarde dat je die om de zoveel jaar opnieuw moet invullen, omdat de waarde van de inboedel continu verandert. Niet zo vreemd, want je koopt weleens wat nieuws om toe te voegen aan het interieur, of je doet juist iets weg.

Interieur en inboedel verzekeren
Ben jij toe aan een nieuw interieur? Check dan de laatste woontrends en lees je goed in voordatje zomaar wat aanpast en verandert in huis. Vergeet niet dat wanneer je jouw interieur een make-over gaat geven, dit van invloed kan zijn op de waarde van de inboedel. Mogelijk moet je de waarde dan opnieuw bepalen en de inboedelverzekering hierop aanpassen.