Verbouwen stap voor stap

klus voorbereiden

Keulen en Aken zijn niet in één dag gebouwd. Sterker nog, Rome ook niet. Daarom is het belangrijk dat je zorgvuldig en bedachtzaam te werk gaat als je wilt verbouwen. Het beste zet je eerst een structuur op papier op een manier die voor jou het beste werkt. Het is belangrijk om stil te staan bij de zaken die in onderstaand stappenplan staan:

1: Een duidelijk doel voor ogen
Het is belangrijk dat je goed weet wat je gaat verbouwen, waarom en ook hoe je dit gaat aanpakken. Begin nooit halsoverkop aan een verbouwing, zonder dat je weet wat de mogelijke consequenties zijn of uit welke alternatieven je kunt kiezen. Wellicht is de klus goedkoper of verloopt deze een stuk zorgvuldiger als je het werk door een professional laat doen. Bedenk ook of er manieren zijn waarop je naast geld ook tijd kunt besparen.

2: Geld moet rollen…
Maar hoeveel en welke kant op bepaal je zelf! Als je een aannemer nodig hebt, ga dan niet met de eerste de beste in zee. Vergelijk eerst verschillende offertes, zodat je zeker weet dat je nooit teveel betaalt. Ga je zelf aan de slag? Maak dan een berekening van de kosten voor materialen en gereedschappen die je nodig gaat hebben.

3: …maar waar moeten de centen vandaan komen?
De financiering van een bouwproject is een fase waar je beter zo snel mogelijk mee kunt beginnen als je eenmaal de voorgaande stappen doorlopen hebt. In het ongunstigste geval duurt het namelijk enkele weken voordat je een antwoord hebt van de persoon of organisatie die je inschakelt om je lening in orde te maken. Bekijk ook of je een (extra) hypotheek moet afsluiten en of je plannen financieel gezien überhaupt haalbaar zijn. Schroom niet om, indien nodig, een stapje terug te doen. Je wilt immers geen half werk leveren tijdens je project of maanden in de rommel zitten.

4: Stel je Dreamteam samen
Ben je in staat om – gedeelten van – je klus zelf uit te voeren? En schakel je voor hulp vrienden en familieleden of juist professionals in? Om er zeker van te zijn dat iedereen die je nodig hebt tijdens de gewenste fase ook echt aanwezig is, is het wel zo handig om een planning te maken en die goed door te spreken. Vaklui krijgen uiteraard betaald voor hun werk maar mensen uit je directe omgeving hebben natuurlijk ook hun eigen agenda’s.

5: Goed gereedschap is het halve werk
Zoals hierboven al gezegd, is het van belang dat je de juiste materialen en gereedschappen verzamelt. Naast deze zaken is ook werkruimte heel belangrijk. Zorg ervoor dat je je gereedschap goed opbergt als je ‘t niet direct nodig hebt. Zo heb je altijd voldoende ruimte om te kunnen manoeuvreren. Zorg er ook voor dat je eenvoudig van je afval af komt. Een specifieke container huren is hiervoor de beste oplossing. Bekijk goed welke afvalstromen je wilt kunnen verwerken en welke container(s) je hiervoor nodig hebt.

6: Een goede voorbereiding is ook het halve werk
Nadat je precies weet wat je wilt gaan verbouwen, je meerdere offertes hebt bestudeerd en besloten voor welke klus je vakmensen in gaat huren, zijn er nog een aantal zaken waar je vooraf goed over na dient te denken. Kijk goed of je een vergunning nodig hebt voor jouw project. Tip: zo ja, begin dan nooit met verbouwen voordat je dat felbegeerde document in handen hebt. Voor je het weet wordt je project stilgelegd als je aanvraag wordt afgekeurd en ben je een smak geld en een hoop tijd kwijt voor niks.

Praat ook met je omgeving over je plannen. Je buren zullen waarschijnlijk flink veel geluidsoverlast gaan ondervinden. Bovendien kan een aanbouw ook hun uitzicht of de inval van zonlicht aanpassen; zorg er daarom voor dat ze goed op de hoogte zijn van je intenties en dat ze ermee akkoord gaan.

Heel veel succes!