Zo richt jij je woning energiezuinig in

afbeelding-woningenergiezuinig-interieurspecialist (1)

Het inrichten van je woning kan een leuke, maar soms ook lastige klus zijn. Want wat staat het mooist? Hoe creëer je rust en warmte maar tegelijkertijd ook sfeer? En welke inrichting is het meest efficiënt? Daarnaast is het ook wel zo fijn als je woning zo energiezuinig mogelijk is. Zo bespaar je namelijk een hoop geld en draag je ook nog eens een steentje bij aan het milieu. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je je woning energiezuinig in wilt richten? Wij zetten een aantal handige tips voor je op een rij. 

Vervang je lampen door ledlampen
Hoewel veel mensen zich er over het algemeen bewust van zijn dat led- of spaarlampen veel milieuvriendelijker en zuiniger zijn dan gloeilampen, is toch nog niet iedereen overgestapt. Ledlampen zijn misschien iets duurder, maar op de lange termijn ben je met een ledlamp toch een stuk goedkoper uit. Een ledlamp kan namelijk tot wel 50.000 uur meegaan. Daarnaast verbruik je met een ledlamp 10 keer minder energie dan met bijvoorbeeld een ouderwetse gloeilamp. Nog een voordeel: een ledlamp wordt niet warm, en daarom is het gevaar op brand minimaal.

De inrichting van je keuken
De inrichting van je keuken is ook erg belangrijk als je graag energiezuinig wil zijn. Vooral de plaatsing van je koelkast ten opzichte van je oven is hierbij van groot belang. Wanneer je je oven namelijk boven of onder je koelkast plaatst, gaat er veel energie verloren. Het energieverbruik van de koelkast zal namelijk stijgen wanneer de oven in gebruik is. 

Kleed je woning warm aan
Zet de verwarming iets lager dan je gewend bent, en zet deze uit als je niet thuis bent of slaapt. Een centrale verwarming die dag en nacht op volle toeren draait, slurpt namelijk energie. Heb je het toch fris in huis? Zorg er dan voor dat je woning warm is aangekleed. Door gordijnen op te hangen isoleer je een ruimte beter, en daarnaast hebben fluffy kussens en warme plaids als voordeel dat je lekker warm en knus op de bank kunt vertoeven. Zo bespaar je een hoop energie, en maak je het ook nog eens gezelliger in huis.

Last but not least
Eigenlijk is de energieleverancier waar je op bent aangesloten een allesbepalende factor wanneer het gaat om energie besparen. Ga daarom eens na of je misschien voordeliger én zuiniger uit bent bij een andere energieleverancier. Hou hierbij rekening met de grootte van je woning, het aantal personen in je huishouden en het gebruik van bepaalde apparaten. Ook kun je er natuurlijk voor kiezen om je aan te sluiten bij een leverancier die groene energie levert. Zo ben je vaak goedkoper uit en is je woning écht energiezuinig.