Alternatief voor een inbouwkoelkast

Een koelkast is het meest gebruikte huishoudelijke apparaat in het huis en draait 24 uur per dag, 7 dagen in de week en dat jaar in en jaar uit.
Dit gebruik zie je ook terug in het energieverbruik, want zo’n 15% van de energierekening is afkomstig van de koelkast.

Toch wordt er maar weinig aandacht aan besteed als er een gekocht moet worden. Jammer want een koelkast kan een echte blikvanger zijn in elke keuken. In dit artikel laten we zien hoe je apparatuur een plekje geeft in je keuken.

koelkast

Weg met de inbouw koelkast

In veel inbouwkeukens is de koelkast netjes verstopt achter een paneel, waardoor deze volledig verborgen is in de keuken. Aan dit inbouwen zitten twee belangrijke nadelen:

  • Bij vervanging van een defect apparaat ben je altijd gebonden aan de huidige maatvoeringen;
  • Een vrijstaande koelkast kan zorgen voor allure en uitstraling, verstoppen is zonde!

Een flexibele oplossing voor deze nadelen is om de vrijstaande koelkast juist een onderdeel te laten zijn van je keuken. Er zijn modellen voor elke stijl keuken, zoals een retro koelkast tot een strak model met een moderne RVS-look.

Bosch levert koelkasten waarbij je zelf de kleur van het paneel kan kiezen, zodat deze perfect past in jouw keuken interieur. Een mooi alternatief voor een dure inbouw variant.

Huishoudelijke apparaten als onderdeel van je interieur

Steeds vaker kiezen interieurontwerpers om apparaten onderdeel te laten zijn van de keuken. Een robuust fornuis van Boretti kennen we al langer. Smeg heeft nu ook een hele lijn retro apparaten van de afzuigkap, vaatwasser tot vriezer. Allemaal een aanwinst in een landelijke keuken.

In een moderne keuken kan een strakke side-by-side met een RVS-look dé blikvanger worden. Met een side-by-side (ook wel Amerikaanse koelkast genoemd) heb je veel liters koel- en vriesruimte voor een heel gezin. En uit vergelijkingstesten komt naar voren dat er goed presterende modellen voor elk budget beschikbaar zijn.

Op de website van KoelkastSale vind je een makkelijke keuzehulp om de juiste koelkast te kiezen op basis van persoonlijke wensen.

Vrijstaande apparatuur biedt meer functionaliteit

Het assortiment van vrijstaande apparatuur is veel groter dan van inbouwvarianten. Nieuwe zuinige modellen en innovaties worden door fabrikanten als eerste in hun vrijstaande modellen gebouwd.

Een voorbeeld zijn de 0 °C verhoudzones in koelapparatuur. Deze zijn een echte aanwinst om groente, fruit en vlees langer vers te houden. Maar deze functies zijn nog steeds zeldzaam in de inbouwapparaten. Vaak duurt het door gebrek en concurrentie jaren, voordat deze functies verschijnen in de inbouw varianten.

Ons interieur advies

Deze korte verkenning van ontwikkeling op koelkastgebied laat weer zien dat de tijd van inbouwen van alle keukenapparatuur verledentijd is. Bedenk daarom eens hoe je huishoudelijke apparatuur een plekje kan geven in je keuken. Onze keuken-inspiratietips geven hier enkele mooie voorbeelden van. Veel plezier met het omdenken als het gaat om huishoudelijke apparaten.