Bedien de gordijnen in het hele huis met één druk op de knop

Het openen en sluiten van gordijnen is een ritueel waar we nauwelijks meer bij stilstaan. Net zoals we tegenwoordig onze lampen en verwarming in huis willen automatiseren, is dat ook mogelijk met de gordijnen. Sterker nog; je kunt alle gordijnen door het hele huis bedienen met slechts één druk op de knop! Uiteraard is er voor iedere persoon en elke woning een maatwerk oplossing die het beste past in die specifieke situatie. Daarom wordt het hoog tijd om alle mogelijkheden van gordijnen bedienen eens onder elkaar te zetten.

Gordijnen handmatig bedienen

De ouderwetse manier werk nog steeds, waarom zou je dit veranderen? In deze tijd van alles automatisch regelen is het openen en sluiten van gordijnen toch bij uitstek een klusje dat je zelf op kunt knappen? Jawel, tot je wat ouder wordt, of bij gordijnen die lastig bereikbaar zijn, of wanneer het mechaniek steeds scheef hangt etc. Eigenlijk is het zo gek nog niet om gebruik te maken van gordijnen met een motortje!

Wanneer kiezen voor handmatig bedienen?

Als je kosten wilt besparen op de korte termijn, en niet houdt van elektrische apparatuur in huis.

somfy

Gordijnen met een knop bedienen

Je kunt met een relatief eenvoudige installatie een elektrisch gordijn installeren, daarbij heb je keuze uit diverse soorten gordijnen voor elke gewenste stijl. De motor wordt gekoppeld aan een knop die op de muur wordt bevestigd en klaar is kees! De gordijnen openen en sluiten zoals het hoort wat gunstig is voor de levensduur, het vergt ook geen kracht meer. Je moet alleen steeds naar de knop lopen, het is dus wel voor verbetering vatbaar.

Wanneer kiezen voor bediening met knop?

Wanneer je zonder fysieke inspanning op eenvoudige en efficiënte wijze de gordijnen wilt openen en sluiten.

Gordijnen met een afstandsbediening

Door de vaste knop te vervangen met een afstandsbediening wordt het proces weer een stukje eenvoudiger. Zo kun je vanaf de keukentafel de gordijnen bij het bankstel openen en sluiten, en met de juiste afstandsbediening kun je alle gordijnen in huis met één druk op de knop bedienen. Dat is natuurlijk optimale luxe, of zijn er nog meer opties?

Wanneer kiezen voor een afstandsbediening?

Als je door het hele huis heen de gordijnen wilt kunnen bedienen, eventueel zelfs meerdere gordijnen tegelijkertijd.

Gordijnen bedienen met timer

Voor mensen die houden van uitbesteden kan een elektrisch gordijn op basis van een timer dé oplossing zijn. Je stelt specifieke tijden in, vervolgens hoef je zelf geen actie meer te ondernemen. Naast standaard openen en sluiten in de ochtend en avond zou je ook een gevarieerd programma in kunnen programmeren, of speciaal voor de vakantiedagen een programma laten draaien zodat het huis bewoond lijkt. Daarmee krijgt een elektrisch gordijn ook een beveiligingsfunctie.

Wanneer kiezen voor een timer?

Wanneer je liever deze functie automatiseert zodat het ook werkt zonder handmatige bediening, en wanneer je afwezig bent.

Gordijnen bedienen met sensors

In plaats van een timer zou je ook gebruik kunnen maken van sensors. Door een compacte sensor op het venster te plaatsen kun je de gordijnen bedienen op basis van invallend licht of op basis van de temperatuur. Zo kun je de gordijnen laten sluiten wanneer het donker wordt, of bij de warme zon om de ruimte koel te houden. In tegenstelling tot een standaard timer zal een sensor rekening houden met de werkelijke situatie, bijvoorbeeld wanneer het plotseling donker wordt door bewolking.

Wanneer kiezen voor sensors?

Wanneer je de timer methode te rigide vindt, en liever de gordijnen op basis van de werkelijke situatie automatisch wilt laten bedienen.

Gordijnen bedienen met app

Wanneer je echt controle wilt uitoefenen op alle aspecten van de woning kun je kiezen voor bediening via een app. In dat geval kun je veel verder gaan dan alleen de gordijnen openen en sluiten, je kunt deze functionaliteit integreren met een huisautomatisering systeem. Je hebt daarvoor wel een speciaal kastje nodig dat alle apparaten draadloos aan elkaar koppelt. Denk aan slimme verlichting, een slimme thermostaat en slimme speakers. Tel daar de raamdecoratie bij op, voeg er eventueel een bewakingscamera aan toe en je hebt een woning waar je niet alleen de volledige controle over hebt, je kunt vele processen automatiseren om het huis helemaal naar jouw hand te zetten.

Wanneer kiezen voor een app?

Als je meerdere “slimme” apparaten in huis hebt, of van plan bent Smart Home producten op termijn te installeren, en graag alle functionaliteit onderbrengt in één centrale applicatie. Starten met het automatiseren van je raamdecoratie, kijk eens op deze webshop voor meer informatie.