verschillen-tussen-Plexiglas-en-Polycarbonaat

Zowel plexiglas als polycarbonaat wordt steeds vaker gebruikt, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen platen van Plexiglas en van Polycarbonaat. Ten eerste moeten we het productieproces van beide soorten begrijpen, zoals van welke materialen ze zijn gemaakt, waar ze meestal voor worden gebruikt, hoe ze op elkaar kunnen lijken en hoe ze zich onderscheiden.

Polycarbonaat en Plexiglas zijn beide handelsnamen voor kunststof plaatmaterialen, allebei zijn het duurzame materialen. Omdat beide veel worden gebruikt als doorzichtige kunststoffen, worden de twee vaak door elkaar gegooid als er over gesproken wordt. Beide dienen als alternatieven voor glas, wegen veel minder en zijn beide breukvast. Er zijn echter aanzienlijke verschillen en deze begrijpen, zal je helpen bij het kiezen welke het beste past bij je behoeften. Lees snel verder voor meer informatie over deze twee duurzame materialen!

Plexiglas: voor- en nadelen

Plexiglas heeft een glanzender, helder uiterlijk in vergelijking met polycarbonaat. Acryl is over het algemeen minder duur dan polycarbonaat, maar verschillende coating- en kwaliteit opties kunnen de prijs van het materiaal veranderen. Vergeleken met polycarbonaat is acryl doorgaans kras vaster, maar minder slagvast: ongeveer 10 keer slag vaster dan glas, vergeleken met polycarbonaat dat ongeveer 250 keer slagvaster is dan glas. Acryl is ook UV-bestendig, waardoor het een goede optie is voor buitentoepassingen. Er zijn veel kleuropties beschikbaar voor acryl, van ondoorzichtige tot transparante en doorschijnende kleuren. 

De nadelen van plexiglas zijn dat het stijver is en gemakkelijker barst dan polycarbonaat. Het heeft ook meer kans op schilferen, wat een overweging zou moeten zijn bij gebruik op plekken met veel verkeer.

Polycarbonaat 

Een van de voordelen van Polycarbonaat is dat het vrijwel onbreekbaar is, het is dus 250 keer slagvaster dan glas en is vaak de beste keuze voor toepassingen waarbij impact gemoeid is. Polycarbonaat is minder stijf dan acryl plexiglas, wat betekent dat het niet barst bij boren en kan worden gebogen zonder verwarming. Het is zeer goed bestand tegen zuren en chemicaliën, zoals benzine. Het heeft een lage ontvlambaarheid, wat essentieel is in bepaalde industrieën. Polycarbonaat is ook verkrijgbaar in verschillende flexibele kwaliteiten.

De nadelen van Polycarbonaat zijn dat het makkelijker bekrast raakt en dat kleine krasjes niet weggepoetst kunnen worden. Polycarbonaat is over het algemeen duurder dan acryl plexiglas. Bij het vormen van Polycarbonaat is een voordroog proces vereist.

Polycarbonaat en acryl zijn geschikt voor gebruik van verschillende toepassingen, sommige vergelijkbaar en sommige heel anders. Acryl heeft de voorkeur wanneer zeer helder, lichtgewicht materiaal nodig is, of wanneer een specifieke maat of vorm vereist is, omdat het gemakkelijk kan worden gevormd zonder de zichtbaarheid te beïnvloeden. Polycarbonaat heeft de voorkeur wanneer sterkte en slagvastheid vereist zijn, of wanneer het materiaal zal worden blootgesteld aan hoge hitte. Voor elk materiaal zijn speciale kwaliteiten beschikbaar om eigenschappen te verbeteren die anders zouden ontbreken, zoals krasvastheid of UV-bestendigheid.

Door Interieur