Een cactus verzorgen

Cactussen zijn terug van weggeweest. Vorig jaar kwamen de cactussen terug in de Nederlandse woonkamers en ook dit jaar zet de cactus trend zich verder! Een cactus ziet er ontzettend leuk uit en hij fleurt je interieur meteen op. Daarnaast heeft deze vetplant weinig verzorging nodig. De cactus komt oorspronkelijk uit de woestijn en is dus gewend aan ruige omstandigheden. Hierdoor is hij makkelijk te verzorgen en gaat hij niet zomaar dood. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat hij helemaal geen water nodig heeft. Een cactus verzorgen, hoe doe je dat? Met deze tips kan jij lang van je cactus genieten!

1. Cactus verzorgen: hoeveel water heeft een cactus nodig? 

Het is een groot misverstand dat cactussen helemaal geen water nodig hebben. Zonder water zal je cactus langzaam verschrompelen en uitdrogen. Het is dus zeker belangrijk dat je water geeft, alleen niet te veel. In de zomer heeft een cactus meer water nodig. Hij is dan in groei, krijgt meer zonlicht en het is warmer. Tussen 19 uur en 20 uur ‘s avonds is het beste tijdstip om water te geven. Dan heeft je cactus namelijk de hele nacht tijd om het water op te nemen. Bij het verzorgen van een cactus is het belangrijk dat je de grond tussendoor eens droog laat. Als je water geeft wanneer de grond nog vochtig is, dan is de kans groot dat je cactus gaat rotten.

Probeer bij het water geven ook altijd de natuurlijke cyclus van de cactus te volgen. Dat wil zeggen dat hij in de winter perfect droog kan staan. Van ongeveer half oktober tot begin maart gaat een cactus in winterrust. Je hoeft hem dan niet of nauwelijks te gieten. Staat je cactus in de woonkamer? Geef hem dan nog één keer per week water. Gebruik bij voorkeur regenwater bij het gieten, dat is de ideale temperatuur voor een cactus.

Ook handig om te weten: de meeste cactussen nemen water op via de ‘huid’ en niet via de wortels. Daarom zet je de cactus beter nooit in water, geef hem liever water van bovenaf. De cactus water geven via een plantenspuit is ook een goed idee. Zet deze op de fijnste stand en nevelen maar!

2. Verzorgen cactus: hoeveel licht heeft een cactus nodig?

Aangezien cactussen oorspronkelijk uit de woestijn komen, zijn ze flink wat zon en warmte gewend. Geef ze dan ook een plekje in de zon, zo zullen ze het beste groeien. Zet je cactus dus het liefst op de vensterbank bij het raam in zo veel mogelijk direct zonlicht. In principe kan je aanhouden dat je cactus zeker vijf uur per dag direct zonlicht krijgt. Zo zal hij er mooi en gezond uitzien! 

Wanneer je je cactus op een donkere plek zet, dan duurt het een tijdje voordat de vetplant dat aangeeft. Je zal het vooral merken aan de groei die ineens veranderd. Een bolcactus zal langzaam in een puntje uit gaan lopen. En een Opuntia of schijfcactus zal in plaats van nieuwe schuiven, lange en dunne uitlopers maken. De cactus wil zo snel mogelijk de hoogte in groeien om zo dichterbij het licht te komen, vandaar de abnormale groei. Als je merkt dat je cactus een andere vorm aanneemt, zet hem dan op een lichte plek. 

Uitgerekte schijven kan je afsnijden zodat de plant weer mooie schijven laat groeien. Een bolcactus krijg je helaas niet meer goed qua vorm. Vaak zal deze weer dikker uitlopen waardoor je een zandloper model krijgt. Beter voorkomen dan genezen dus!

Let op: ook de volle zon kan voor sommige cactussen te heftig zijn. Dit komt soms voor in het midden van de zomer als de zon urenlang op je cactus brandt. Dan kan je cactus brandschade krijgen, wat eruit ziet als een gele of witte verkleuring. Haal je cactus volledig uit de zon als je dit ziet. Heeft je cactus alleen nog maar een gele verkleuring? Dan wordt hij vaak vanzelf weer groen. Zit er een witte plek op je cactus? Dan zal die zichtbaar blijven. Wanneer je een cactus gaat kopen in de zomer, let dan zeker op de kleur.

3. Welke grond voor cactussen?

Tenslotte hebben cactussen goed doorlaatbare, luchtige grond nodig. Zo wordt het water goed opgenomen en kan het overtollige water afgevoerd worden. Van een te natte potgrond gaat een cactus alleen maar rotten. Je kunt perfect zelf cactuspotgrond maken: meng potgrond met kleikorrels, rivierzand of turfmolm. Maar het gemakkelijkste is natuurlijk om het kant-en-klaar te kopen in het tuincentrum. Zorg er ook voor dat je cactus altijd in een ruime, ondiepe en brede pot staat. Zo kan hij het beste groeien!

Het leuke aan cactussen is dat ze in allerlei soorten en maten verkrijgbaar zijn. Eens je weet hoe je een cactus moet verzorgen, is hij eigenlijk heel makkelijk. Hou je een beetje in als je hem water geeft en zorg voor voldoende licht, dan kan je er jarenlang van genieten!