Een Goed Matras kopen

Een goed matras kopen is lastiger dan je denkt.  Er zijn verschillende vragen die je jezelf moet stellen wanneer je een matras gaat kopen. Ben je bijvoorbeeld een buik- of zijslaper? Of heb je het snel warm in bed? Ook is het belangrijk om te kijken welke bedbodem je hebt, voordat je het matras gaat kopen. Hieronder vind je ook de beste keuzes van onze klanten in prijs-kwaliteitverhouding en de matrassen die het fijnst zijn voor je rug. Gebruik deze info dus vooral als je een goed matras gaat kopen.

Hoe ben je zeker van een goed matras

Als je een goed matras wilt kopen, betekent het vaak dat je heel veel verschillende matrassen gaat uitproberen. Onze ervaring is dat je op een gegeven moment het verschil tussen matrassen niet goed meer kan maken. Het kan dan ook gebeuren dat als je denkt een goed matras gevonden te hebben om te kopen, je er thuis na 2 weken achter komt dat het matras toch niet zo goed blijkt te zijn. Het matras kan bijvoorbeeld te hard of te zacht zijn. Daarom raden we aan altijd een matras te kopen dat je gratis thuis uit mag proberen en waar je volledig je geld terug krijgt als die niet bevalt. Wij vinden het kopen van een matras in een beddenzaak wat dat betreft ouderwets. Plus zo weet je zeker dat je goed zit, of eigenlijk, goed slaapt 😉

Een goed matras geschikt voor iedereen

Er zijn een aantal online matras aanbieders die aangeven een goed matras te kunnen kopen dat voor iedereen lekker slaapt. Deze matrassen hebben maar 1 hardheid terwijl onze ervaring is dat zwaardere personen vaak een harder matras nodig hebben dan lichte matrassen. Ook maakt het uit of je een rug of zijslaper bent. Dat verschilt zit ook al in het feit dat er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Een man heeft meer baat bij een iets harder matras en een vrouw vaak bij een iets zachter matras. Tegenwoordig is er een matras aanbieder, Matt Sleeps die een goed matras verkoopt waar je zelf thuis het matras kan aanpassen. Je kunt het matras harder of zachter maken. Goed bedacht! Je doet dit door het matras open te ritsen en de lagen van het matras te draaien. In totaal heb je de keuze uit 6 comfort opties en kun je een tweepersoons matras aan beide kanten aanpassen. In onderstaande film wordt het concept goed uitgelegd. Een matras zoals die van Matt Sleeps deze kopen is een slimme zet, zo koop je niet snel een te hard of te zacht matras.

https://www.youtube.com/watch?v=mJimjhHzlrY

Een goed matras kopen voor een goede prijs

Als het vinden van een goed matras al lastig is, is het vinden van een goed matras voor een goede prijs nog veel lastiger. Je hebt matrassen vanaf €50 tot wel €10.000. Een goed matras moet niet alleen lekker liggen maar ook lang mee gaan. Dat kan eigenlijk alleen door te werken met goede materialen in het matras, die vaak ook duurder zijn. Een goed matras van 90×200 begint dan ook vaak vanaf €750. Vind je dit te duur maar wil je toch een goed matras kopen, dan is het interessant om een matras bij een web only aanbieder te kopen.  Een online matrassenmerk heeft namelijk geen tussenschakels als retailers, en kunnen daardoor een goed matras een stuk goedkoper aanbieden.

Zo kost een Goed matras van Matt Sleeps  €448 voor een 90×200.

Let ook op het soort matras

Er zijn veel soorten materialen om een matras samen te stellen. We nemen de meest voorkomende voor je onder de loep.

Goede tips voor het kopen van een goed matras

Het blijft lastig om meteen een goed matras te kopen. Daarom hebben sommen we nog een drietal tips op die jou gaan helpen bij het kopen van een goed matras.

Kooptip 1: Garantie op je nieuwe matras

Als je eenmaal je oog hebt laten vallen op een goed matras, kijk dan even naar het aantal jaar garantie dat het matras heeft. Een goed matras heeft minimaal 10 jaar garantie nodig, want je moet zonder problemen 10 jaar daar op kunnen slapen. Hou de garantie dus in de gaten en doe eventueel navraag bij de matras aanbieder of producent.

Kooptip 2: Probeer je matras thuis uit

De laatste paar jaar is de trend van het thuis proberen van een matras opgekomen. Zo zorg je zeker weten dat je een goed matras kiest. Dus ben je er nog niet helemaal uit welk matras bij jou past? Kies dan een matras die je thuis mag uitproberen. Als het niet bevalt krijg je namelijk gewoon je geld terug. Veel slimmer dan een matras kopen in een winkel, waar je vaak alleen nog maar je matras kunt ruilen.

Kooptip 3: Duurzaamheid van een goed matras

Een goed matras gaat 10 jaar mee. Dat weet je inmiddels. Maar wat ook belangrijk is, is de duurzaamheid van een goed matras. Waar word je nieuwe matras geproduceerd en uit wat voor materialen bestaat een goed matras? Kijken we naar duurzaamheid, kijk dan ook even of er wel/geen natuurlijke materialen in zitten.  Je wilt het liefst op zo min mogelijk synthetische materialen slapen. 100% natuurlijke matrassen bestaan niet, maar hoe meer je er rekening mee houdt, hoe beter. Zo houd je met de aankoop van je matras nog rekening met het milieu. Want wist je dat er jaarlijks zoveel matrassen worden weggegooid dat je er een stapel mee kunt maken die reikt tot aan de eiffeltoren? Dat zijn nog al wat matrassen. Voorkom dus een miskoop van je nieuwe matras en met deze tips koop je meteen een goed matras voor meer dan 20 jaar!

Kooptip 4: Het soort matras

Er zijn veel soorten matrassen. We zetten daarom ook nog de meeste bekende matrassen op een rij.

Polyether matras

Vaak de meest goedkope soort, een polyether matras bestaat uit polyurethaanschuim. Het schuim heeft weinig veerkracht. Aan het schuim kan weinig of veel lucht worden toegevoegd. De hoeveelheid schuim per kubieke meter wordt aangegeven met het soortelijk gewicht (SG). Een polyether matras met een hoge SG zal langer mee gaan dan een polyether matras met een lage SG waarde. In onderstaande foto zie je een vergelijking van een polyether matras met een koudschuim matras. Wat je ziet is dat de structuur van een koudschuim veel opencelliger is dan een polyether matras.

Koudschuim matras

Een matras van koudschuim wordt ook gemaakt van polyurethaan. Dit soort matras is voor zwaardere mensen meer geschikt dan een polyether matras. Koudschuim heeft een open celstructuur. Hierdoor heeft het een veel betere veerkracht dan een polyether matras. Ook ondersteunt koudschuim het lichaam goed. Door de opencel structuur ademt het materiaal beter en zal transpiratie vocht beter worden afgevoerd.

Latex matras

Latex is een natuurlijk materiaal (dus ja, wij geven voorkeur aan latex, zie tip 3). Het komt van de rubberboom, is rekbaar en veert goed. Een latex matras kan  bestaan uit synthetische latex maar natuurlatex is beter. Natuurlatex geeft een betere veerkracht en resulteert eerder in een goed matras.

Traagschuim matras

Er bestaan geen volledig traagschuim matrassen. Het is meestal alleen de bovenste laag van het matras. het matras wordt anders snel te zacht. Het is een mooi materiaal en komt altijd terug in zijn oorspronkelijke vorm. Een matras met dit materiaal is ook ideaal voor mensen met spieren of gewrichten die extra gevoelig zijn. Dat komt omdat dit type schuim zicht goed naar je lichaam vormt.

Pocketvering matras

Een pocketvering matras is eigenlijk iets ouderwets. Vroeger bestonden veel matrassen uit pocketveren. Dat maakt het matras vaak zwaar en je kunt de veren soms horen piepen. De veren doen eigenlijk hetzelfde als schuimmatrassen, per lichaamsdeel ondersteunen de veren je lichaam. Er zitten in zulk soort matrassen ook vaak verschillende soorten veren. Zo wordt namelijk ook de wervelkolom en onderrug goed ondersteund.  

Matras met binnenvering

Binnenvering matrassen zijn ook al langer op de markt te verkrijgen. In de jaren 50 wonnen deze aan populariteit. Tegenwoordig zijn de veren ook steeds vaker van roestvrijstaal. Omdat je lichaam wel meer dan een glas water per nacht zweet, is het belangrijk dat de veren niet roesten. Roest is namelijk kankerverwekkend. Let ook op dat er geen teflon laag over de veren zit of andere beschermlaag. Ze zullen dan na verloop van tijd ook roesten. Mocht je al voor veren gaan, dubbelcheck of ze helemaal van roestvrij staal zijn. We zien een trend dat veringmatrassen steeds minder worden verkocht sinds schuim steeds populairder wordt.

Kooptip 5: let op de comfortzones van het matras

Als laatste tip hebben we nog de comfortzones waar je op kunt letten bij de aankoop van een goed matras. Matrassen hebben vaak 7 comfortzones maar ook zie je 5 of 9 comfortzones.
De zones zijn gevormd onder de schouders, heupen en knieën. Deze zones bestaan uit verschillende hardheden. Deze matrassen worden vaak aangeraden bij rugklachten, omdat de belasting bij de schouders en de heupen beter kan worden opgevangen en het lichaam optimaal wordt ondersteund.

Comfort zones bij een pocketveermatras worden gemaakt door de draad bij de schouders en heup dunner te maken zodat deze pocketveren minder tegendruk geven en verder inzakken dan de andere pockets.


Bij een schuimmatras worden comfortzones gemaakt door stukken schuim bij de schouders en heupen weg te snijden. Vaak in bijzondere vormen die zorgen dat het matras zich extra goed vormt naar je lichaam.

 

Doe je voordeel met deze tips en kies een goed matras voor jou.
We hopen dat je met al deze tips en info een goed matras kunt uitzoeken. Voorkom een miskoop van je nieuwe matras en met deze tips koop je meteen een goed matras voor meer dan 20 jaar!