Een warmtepomp in je woning

warmtepompen

Er is momenteel veel aandacht voor het verduurzamen van het Nederlandse woningaanbod. De overheid moet aan de ene kant voldoen aan de klimaateisen van het verdrag van Parijs en aan de andere kant zit de overheid met de kwestie Groningen in haar maag, waardoor besloten is Nederland volledig van het gas af te halen. Aangezien gas de belangrijkste energiebron voor Nederlandse huishoudens is, zullen de huishoudens over moeten naar een andere energiebron. Een warmtepomp wordt in steeds meer woningen ingebouwd. Een warmtepomp is ecologisch zeer verantwoord, want ruim 80% van de geleverde energie wordt uit de omgeving gehaald.

De voordelen van een warmtepomp

  • Een warmte gebruikt nagenoeg geen fossiele energie. De warmte wordt gehaald, afhankelijk van welk soort warmtepomp je hebt, uit de lucht, uit de grond of uit het grondwater.
  • Een warmtepomp is een vervanging van je cv ketel. Alle overige verwarming infrastructuur kun je gewoon laten zitten, want een warmtepomp is geschikt voor vloerverwarming, wandverwarming, plafondverwarming en voor het warme water.
  • Wat veel mensen niet weten is dat een warmtepomp niet alleen voor warmte zorgt. In de zomer kan de warmtepomp dienst doen als airconditioner.
  • Warmtepompen zijn duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Gemiddeld kan een warmtepomp een levensduur van 30 jaar bereiken.

De nadelen van een warmtepomp

  • Met een warmtepomp in je huis ben je wel meer ruimte kwijt dan bij een traditionele cv ketel.
  • De prijs van een warmtepomp kan flink oplopen. Dit is niet een bedrag wat iedereen zo heeft liggen. Bij een renovatie van je woning is het verstandig hier rekening mee te houden. Ga ook energie leveranciers vergelijken, misschien vind je een energieleverancier die een warmtepomp goedkoper aanbiedt.
  • In sommige gevallen zal de capaciteit aan radiatoren of vloerverwarming uitgebreid moeten worden. Dit komt omdat een warmtepomp met lagere temperaturen werkt.

De prijs en terugverdientijd

Er is niet direct een eenduidige prijs op te geven voor een warmtepomp. Dit komt omdat de prijs afhankelijk is van welk soort warmtepomp je aanschaft en hoeveel het installeren je kost. Een warmtepomp die warmte uit de lucht haalt is het goedkoopste. De prijzen beginnen bij € 2.500,-Maar voor een warmtepomp die de warmte uit de grond of het grondwater ligt betaal je al snel tussen de € 10.000,- en € 15.000,-.

Je investering moet je dus wel terugverdienen. Gelukkig zijn warmtepompen duurzaam en kost het je niet alleen geld, je bespaard enorm op je energiekosten. Houd daar dus ook rekening mee. Ook de soort woning en de gezinssamenstelling kan meespelen in de terugverdientijd. Globaal gezien mag je er vanuit gaan dat je een warmtepomp in 10 tot 15 jaar hebt terugverdiend.