Het gebruik van gipsplaten in nieuwbouwwoningen

gipsplaten

De bouw van een woning is een complexe opdracht, dat is vanzelfsprekend. Bepaalde voorzieningen en materialen zijn hierbij dan ook onmisbaar, en gipsplaten – of gyproc – zijn er daar ongetwijfeld een van.

Er bestaan tegenwoordig echter zoveel mogelijkheden voor de opbouw van wanden, zoals met de gipsplaten van Pontmeyer, dat het niet altijd gemakkelijk is om het bos door de bomen te zien. Bij nieuwe woningen wordt echter vaker dan ooit gipsplaten gebruikt. Waarom dat zo is, is een vraag die een duidelijk antwoord verdient!

De voordelen van gyproc bij nieuwbouw

  1. Gipsplaten zijn milieuvriendelijk

Eerst en vooral zijn gipsplaten een ecologische keuze voor het bouwen van muren in de woning. Daarbij is het een veel gezondere optie dan bijvoorbeeld asbest. Deze stof heeft tal van nadelige effecten op de gezondheid, die bij gipsplaten geen enkel probleem vormen!

  1. Gyproc voor een goede vochtigheid

Daarnaast zijn gipsplaten poreus, waardoor ze de vochtigheid van de ruimte erg goed kunnen reguleren. Gips absorbeert een teveel aan vocht, dat bij een te droge omgeving automatisch weer afgegeven wordt. Dankzij dit proces worden immers ook schadelijke stoffen onttrokken uit de omgeving. Eigenlijk kan gips een beetje vergeleken worden met de menselijke huid; het ademt even goed via de poriën, maar biedt toch stevigheid!

  1. Beter isoleren met gipsplaten

Een van de belangrijkste eigenschappen van gips is dat het uitermate goed isoleert – en dat is bij elke woning of pand natuurlijk belangrijk. Zowel warmte als geluiden worden er optimaal door geïsoleerd, waardoor het een positief effect heeft op de kosten voor energie én het woon- en werkcomfort in de ruimte zelf!

  1. Gips is eenvoudig te gebruiken

Daarbij zijn dergelijke platen erg gemakkelijk te hanteren omdat ze zo licht zijn. Ook is het plaatsen ervan erg gemakkelijk; zolang de wand over een stevig raamwerk beschikt – zoals een stalen frame of een houten onderdek – kunnen de platen snel en veilig bevestigd worden. Dankzij zo’n frame zijn ze daarbij nog beter bestand tegen impacten van buitenaf. En dat is natuurlijk ook belangrijk om de duurzaamheid van de wanden te garanderen.

  1. Kaarsrechte muren bouwen

Ten slotte verlenen dergelijke platen zich perfect om de wanden of muren bij een nieuwbouwwoning zo recht mogelijk te bouwen. Zelfs als de originele muur van een ruimte eigenlijk niet zo recht is gebouwd als het hoort, kan het gebruik van gips er toch vormt zorgen dat het resultaat een streling is voor het oog en bouwkundig correct is.

Gipsplaten, een must voor elke nieuwe woning

Een nieuwe woning bouwen vereist heel wat organisatie, planning en natuurlijk de juiste materialen. Gipsplaten zijn het perfecte voorbeeld van een materiaal dat hierbij niet mag ontbreken – en bovenstaande voordelen maken duidelijk waarom!