Het aardgas verdwijnt uit de Nederlandse huishoudens. De Nederlandse overheid heeft besloten dat er geen nieuwe gasinfrastructuur wordt aangelegd en de aansluitplicht wordt geschrapt. Het doel? Een volledig C02 neutrale economie in 2050.

Dat roept natuurlijk vragen op, want het gebruik van aardgas is nu nog de normaalste zaak van de wereld. We koken op gas, we verwarmen onze huizen door gas te stoken en we rijden op gas. Met andere woorden: een leven zonder gas lijkt nog niet helemaal binnen handbereik. Maar we zullen ergens moeten beginnen. We geven je drie tips om je woning gasvrij te maken.

Het toekomstbestendig en gasvrij maken van je woning begint natuurlijk met goede isolatie. In een goed geïsoleerd huis hoeft per definitie minder gestookt te worden, ongeacht de verwarmingsbron.

pellets

1.Verwarm je huis met een duurzame energie

De eerste stap naar een gasvrije woning is het vervangen van de gasgestookte ketel. Er zijn inmiddels voldoende alternatieven. Denk hierbij aan een warmtepomp, elektrische ketel of een pelletkachel. Een pelletkachel verbrandt houtpellets (biomassa) die worden gemaakt van zaagsel en houtafval dat onder hogedruk wordt samengeperst tot een houtkorrel. De kachel heeft een automatische luchtregelaar die ervoor zorgt dat de vlam constant blijft branden. De pelletkachel kan op het centrale verwarmingsnet worden aangesloten zodat de hele woning duurzaam verwarmd kan worden.

2.Vervang het traditionele gasfornuis

Voor een gasgestookt fornuis heb je de keuze uit verschillende alternatieven, zoals inductie- of keramische kookplaten. Ze hebben beide hun eigen voordelen: Koken op een inductieplaat is veiliger en energiezuiniger, maar bij koken op een keramische kookplaat geldt dat je geen speciale pannen nodig hebt.

3. Verwarm je huis door middel van een warmtepomp

Een warmtepomp werkt ongeveer net zoals een koelkast of een airconditioning systeem. Het proces ziet er als volgt uit: omdat te beginnen vangt het apparaat energie uit de bodem, lucht of het oppervlaktewater. In de warmtepomp ondergaat de energie een natuurkundig proces. Tijdens dit proces wordt de energie omgezet in energie waarmee u uw woning kunt verwarmen. De warmtepomp wordt aangesloten op het centrale verwarmingsnet en vervangt de gasgestookte cv-ketel.

Door Interieur