Meubels op afbetaling: een slim idee of niet?

meubels op afbetaling

Iedereen wil graag een fijn en knus interieur dat helemaal bij zijn of haar stijl past. Het aanschaffen van nieuwe meubels kan helaas wel erg prijzig worden. Dat is de reden waarom veel mensen ervoor kiezen om meubels op afbetaling te kopen. Hierbij wordt een meubelstuk in meerdere termijnen betaald. Dat is handig, want zo hoeft er niet in één keer een groot bedrag te worden betaald om een nieuw interieur samen te stellen. Maar is dit wel echt zo voordelig als het lijkt?

Hoge rentes

Het klinkt aantrekkelijk om meubels in kleinere termijnen af te betalen. Toch is dit de minst voordelige optie waar consumenten voor kunnen kiezen. Kopen in termijnen gaat namelijk meestal gepaard met een ontzettend hoge rente. Deze rente van soms wel 14% komt nog bovenop het bedrag dat de meubels daadwerkelijk waard zijn, waardoor de kosten flink oplopen. Het is dan ook niet gek dat van alle mensen die kopen op afbetaling, maar liefst 34% een betalingsachterstand heeft. Voor het kabinet is dit een belangrijke reden om strengere regels te maken voor deze koopconstructies.

Wat zijn de maatregelen?

Het kabinet vindt het vooral kwalijk dat consumenten gemakkelijk een lening aan kunnen gaan zonder dat ze dat doorhebben. Kopen op afbetaling is namelijk een vorm van een lening die ook nog eens heel duur is. Bovendien is het snel en gemakkelijk geregeld, zonder veel papierwerk. Daarom is het belangrijk dat consumenten beter geïnformeerd worden, zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Er zijn verschillende manieren waarop dit kan gebeuren. Zo kan de verkoper duidelijker zijn over de lening en kan er een nieuwe overheidscampagne gestart worden. Wil je meer weten over de nieuwe maatregelen die getroffen worden? Lees dan dit artikel voor meer informatie.

Wat zijn de alternatieven?

Je wilt een nieuw interieur samenstellen, maar hebt er het geld niet voor. Meubels op afbetaling kopen is een optie, maar relatief duur. Daarnaast is het mogelijk om een gewone lening af te sluiten. Hier zijn de voorwaarden vaak duidelijker en zijn de rentes bovendien lager. Over het algemeen is het dus verstandiger om geld te lenen dan om producten op afbetaling te kopen. Uiteraard is een tijdje sparen nog altijd de meest voordelige manier om te kunnen genieten van een woning met gloednieuwe meubels, aangezien je dan geen rente betaalt.