parketvloeren

Nog steeds kiezen veel mensen voor een parketvloer in huis. Niet in de laatste plaats omdat de kwaliteit van dit materiaal erg goed is en omdat we zien dat grote aanbieders, zoals Floorhouse, dit type vloer in veel verschillende soorten kleuren en stijlen aanbiedt. De interieurstijl en smaak bepalen welke uitstraling je kiest, de opties in kleuren zijn zo uitgebreid dat je altijd wel een parketvloer kunt vinden die past bij jouw interieur. De finish van het hout bepaalt voor een groot gedeelte de uitstraling. Die finish wordt gedaan met een was, lak, of olie. De lakken en oliën die gebruikt worden voor het afwerken van parket zijn ook in vele variaties verkrijgbaar, van erg licht, tot heel donker. Na het aanbrengen van zo’n afwerklaag is deze vloer heel goed bestand tegen slijtage.

De verschillende parketvloeren

We zien de afgelopen jaren dat parketvloeren van oud eikenhout, blank esdoornhout, kambala hout en heel donker merbau het meest populair zijn. Als je op Pinterest op deze namen zoekt in combinatie met ‚parketvloer’ zie je de verschillende uitstralingen en krijg je een goed idee van wat eventueel bij jouw interieur past.

Massief parket en lamelparket

Als we het over parketvloeren hebben, zijn er twee verschillende soorten op te merken. De eerste is het massieve parket, en de tweede is het zogenaamde ‚lamelparket’. Massief parket bestaat uit planken van massief houten die minimaal 6 mm dik en na het leggen geschuurd, en daarna geolied of gelakt, dienen te worden. Lamelparket wordt geleverd in verschillende lengtes, breedtes en diktes. Ze worden aan alle kanten voorzien van messing en een groef. Hierdoor kan dit type vloer door middel van een clicksysteem erg makkelijk gelegd worden. De meesten van ons kennen dit systeem wel van de laminaatvloeren. 

Lamelparket bestaat uit meerdere lagen

De lamellen bij een lamelparket zijn opgebouwd uit meerdere lagen. Als eerste is er een onderlaag van een wat goedkopere houtsoort. Daarop komt dan een toplaag van een duurdere houtsoort, die zorgt voor de gewenste uitstraling. De laatste laag die daar weer bovenop komt, is de gekozen afwerking, bijvoorbeeld de eerder genoemde lak of olie. Lamelparket wordt om die reden dan ook wel eens geprefabriceerd parket genoemd, na het leggen hoef je het niet af te lakken of iets dergelijks, dit is namelijk al gedaan.

De voorbereidingen voor het leggen van een parketvloer

Als je de vloer gaat leggen, moet je er eerst voor zorgen dat het parket geacclimatiseerd is. Daarom moeten de pakketten met de vloerdelen minimaal 48 uur van te voren horizontaal in de ruimte gelegd worden waar de vloer komt te liggen. Daarnaast dient  de ruimte vochtvrij te zijn, wat betekent dat het stucwerk bijvoorbeeld droog moet zijn. Ook het eventuele tegelwerk dient minimaal drie weken klaar te zijn. Daarnaast moet de ruimte winddicht zijn en mogelijke lekkages moeten zijn verholpen.

Verlijmen

Wanneer je een parketvloer gaat leggen kun je deze verlijmen met de betonvloer of met een ondervloer van bijvoorbeeld spaanplaat. Je kunt er ook voor kiezen om de vloer zwevend te gaan leggen, dan moet je wel zorgen voor een juiste ondervloer. Welke voor jouw situatie het beste is, kun je het beste aan een specialist vragen. Voor een flat is weer een andere ondervloer nodig, met bijvoorbeeld geluidsdemping, dan voor een betonnen vloer in een ‘gewone’ laagbouwwoning. Er zijn namelijk vele verschillende soorten op de markt, die ieder hun eigen functie hebben. Leg de ondervloer tegen elkaar aan en laat deze niet overlappen, anders ontstaat er een ongelijkheid waardoor je geen vlakke vloer zult kunnen leggen.

Hout kan gaan werken

Massief parket kan ook zwevend gelegd worden, maar dit brengt wel een risico met zich mee. Het kan namelijk zijn dat het parket gaat werken en dan bijvoorbeeld krom trekt. Het zijn massief houten planken, en hout werkt nu eenmaal bij temperatuur verschillen.

Daarom is het verstandiger om een massieve vloer te verlijmen met de ondervloer, waarmee je kromtrekken kunt voorkomen. Bedenk dat massieve vloeren niet over vloerverwarming gelegd kunnen worden. Na het leggen moet een massieve vloer nog geolied of gelakt worden, en deze afwerklaag heeft de nodige tijd nodig om uit te harden. Bij deze laatste fase van het leggen van de vloer, kun je bepalen hoe licht of donker die vloer moet worden.

Lamelparket makkelijker zelf te leggen

Lamelparket kan veel gemakkelijker zelf gelegd worden. Door het eenvoudige kliksysteem is dit goed te doen en kun je bijna geen fouten maken. De verschillende delen hoeven niet verlijmd te worden, maar kun je aan elkaar klikken, daardoor kan de vloer ook weer gemakkelijk verwijderd worden. Doordat in de fabriek de afwerking meestal al is gedaan weet je daarnaast van tevoren hoe de vloer er uit zal zien, en na het leggen kan de vloer meteen in gebruik worden genomen.

Door Interieur