Tips bij het aanleggen van een gazon

Het aanleggen van een gazon is niet moeilijk. Niettemin is het wel raadzaam om voordat je gaat beginnen met het aanleggen het één en ander te lezen over het onderwerp.

Zaad en zoden

Je kunt graszaad aanschaffen of juist graszoden kopen. Graszaad is goedkoop, maar er zijn wel een aantal nadelen. Het duurt lang voor je een mooie mat hebt, de mat zal niet direct dicht zijn, onkruid krijgt de kans om zicht te ontwikkelen en de kans op kale plekken is groot. Graszoden hebben deze nadelen niet, maar zijn wel duurder.

Lageman-Graszoden

Wanneer een grasmat aanleggen?

Het aanleggen van een grasmat kan het beste halverwege de maand augustus worden gedaan. ’s Nachts is het dan nog redelijk warm en het is dan ook vrij vochtig. Uiteraard kun je het aanleggen ook veel eerder doen. Tussen maart en november is het mogelijk om graszoden aan te leggen of gras in te zaaien, maar hoe kouder het is, hoe nadeliger.

Welk gazon kies je?

Er zijn bij de meeste aanbieders van gras(zoden) een drietal soorten gras verkrijgbaar. Dat zijn speelgazon, siergazon en schaduwgazon. Bij intensief gebruik is het aan te raden om voor een speelgazon te kiezen. Dit is vooral raadzaam als je kinderen hebt die graag op gras ravotten. Heb je geen kinderen of ben je niet van plan om op het gras te ravotten? Dan is het siergazon ideaal. Overigens wordt er ook gesproken over een sportgazon. Zo’n gazon is ook goed bestand tegen intensief gebruik van sporters. Prijzen van verschillende graszoden kunnen verschillen.