Waar op letten bij de aanschaf van led dimmers?

Je kunt soms behoefte hebben aan gedimd licht. Vooral als je je verlichting als sfeerverlichting wilt gebruiken is het handig als je over de mogelijkheid beschikt om je licht te dimmen. Bij de klassieke gloeilampen en halogeenlampen was het reeds mogelijk om met een speciale dimmer je licht zachter te maken. Ook voor de nieuwe ledverlichting is het mogelijk om de verlichting te dimmen. In sommige gevallen kan het mogelijk zijn om met je oude dimmers ledverlichting te dimmen, maar aangeraden wordt om hiervoor toch speciale led dimmers aan te schaffen.

Kunnen alle led lampen gedimd worden?led dimmer

Gloeilampen en halogeenlampen werken op constante spanning, terwijl led lampen op constante stroom werken. Normaliter zal een led lamp dus niet zomaar in de verlichtingsbron werken omdat de bron een spanningsbron is van meestal 12volt, 24volt of 230volt. Daar is een oplossing voor gevonden doordat er in een led lamp een driver zit ingebouwd die de spanningsbron omzet naar een stroombron. Hierdoor zijn niet alle led lampen dimbaar. Een led lamp in bron van 230volt zal niet dimbaar zijn, tenzij er een speciale dimbare driver is geïnstalleerd. Bij de meeste 12volts bronnen is een led lamp standaard dimbaar, maar mits de led lamp daar ook op is aangepast. Wil je dus dimbare ledverlichting aanschaffen kijk dan op de verpakking, want dat staat er altijd expliciet op.

Waar moet je op letten bij led dimmers?

Het dimmen van led lampen vergt enige specifieke kennis over de werking van de led dimmers. Ten eerste moet je letten op de minimale belasting van een led dimmer. De minimale belasting ligt bij de meeste led dimmers tussen de 20 en 50 watt. Led lampen daarentegen zitten vaak tussen de 3 en de 6 watt. Het zou daarom kunnen zijn dat de dimmer niet geheel naar wenst werkt. Wel geldt de minimale belasting voor alle led lampen die totaal op de dimmer zijn aangesloten. Bij meerdere lampen zul je minder problemen kunnen ervaren.

Dan zijn er nog eisen aan de led dimmers met betrekking tot de techniek van 230volt en 12 & 24volt lampen. Voor 230volt lampen zijn er twee versies beschikbaar. Dit is de ‘leading edge’, oftewel de fase aansnijding dimmer en de ‘trailing edge’, ook wel fase afsnijdingsdimmer genoemd. De fase aansnijding dimmers zijn van het oude soort en het is niet aan te raden deze nog te kopen. De fase afsnijdingsdimmer is de nieuwe generatie led dimmers en werken geheel geruisloos.

Voor het dimmen van 12volt en 24 volt lampen heb je een led-transformator nodig, wanneer je deze lampen aansluit op een 230volt dimmer. Een oplossing is een speciale led dimmer aan te schaffen voor 12volt en 24volt lampen. Omdat de techniek betreffende het dimmen van led lampen nog niet is gestandaardiseerd kunnen er verschillende technieken aan te passen komen. Het is de verwachting dat standaardisatie in de toekomst gaat volgen en de techniek dan ook gemakkelijker te bedienen is.