Welke keramische buitentegel past bij mij?

De keramische terrastegel is de afgelopen jaren een zeer geliefd product geworden. Dit komt omdat de keramische terrastegel heel wat voordelen heeft, denk aan de kleurvastheid, krasvastheid en antislipwaarde. Daarnaast is het grote aanbod ook een belangrijk voordeel. Keramische terrastegels zijn er in alle soorten, maten en kleuren. Het aanbod is ontzettend groot en dat maakt het soms erg lastig om een keuze te maken. Veel keramische terrastegels zijn gebaseerd op natuursteensoorten en worden dan ook perfect nagebootst. We kunnen de keramische terrastegels dan ook opdelen in een aantal stijlen, dit maakt het een stukje makkelijker om een keuze te maken. In deze blog leggen we uit welke stijlen er zijn en wat hierin verkrijgbaar is.

Groot aanbod keramische terrastegels
Het aanbod keramische tegels buiten varieert van kleine tot grote tegels en van lichte tot donkere kleuren. Ook zijn veel keramische terrastegels voorzien van een structuur, dit maakt het allemaal nog nét even mooier. Voorheen waren het voornamelijk de 60×60 cm terrastegels die aangeboden werden, maar ook de 80×80 cm tegels zijn inmiddels zeer populair. Door de jaren heen hebben de ontwikkelingen op keramisch vlak zich in rap tempo ontwikkeld waardoor de prints steeds gedetailleerder zijn geworden. De stijlen variëren van modern tot landelijk en zijn vaak gebaseerd op natuursteen terrastegels. We kunnen de tegels grofweg opdelen in de volgende stijlen:

  • Hardsteen look terrastegels

Hardsteen terrastegels zijn nog altijd zeer geliefd, niet voor niets is deze stijl in de keramische tegels op diverse manieren nagebootst. De keramische hardsteen look terrastegels zijn verkrijgbaar in mooie grijze/blauwe kleuren (zowel licht als donker) en bevatten genuanceerde prints die zijn gebaseerd op echte hardsteen. Denk aan de fossielen en aders in het gesteente. Veel harsteen terrastegels zijn getrommeld bewerkt, dit houdt in dat de tegel verouderd is gemaakt doormiddel van een grote trommel. Wat ontstaat is een tegel met kleine krasjes en oneffenheden met een verouderde uitstraling. Dit wordt bij keramische terrastegels prachtig nagebootst, ook zijn er keramische terrastegels verkrijgbaar met ‘getrommelde’ randen. Deze stijl wordt voornamelijk gekozen voor het creëren van een landelijks stijl.

  • Houtlook terrastegels

Ook voor toepassing buiten zijn er tal van houtlook terrastegels verkrijgbaar. De prachtige uitstraling van hout kan hierdoor ook naar buiten doorgetrokken worden. Hout is tijdloos en blijft mooi, daarnaast is het met eigenlijk elk ander materiaal mooi te combineren. Keramische terrastegels met houtlook zijn er in veel kleuren en structuren, denk aan eikenhout, greywash, whitewash, veel of weinig noesten. Vaak is het ook mogelijk om dezelfde houtlook vloertegel te kiezen voor een mooi geheel. De houtlook terrastegels hebben een voelbare structuur en prachtige gedetailleerde prints waardoor het nauwelijks te onderscheiden is van een echte houten vloer. Een keramische houtlook terrastegel vraagt in tegenstelling tot hout, om weinig tot geen onderhoud. Dweilen met water en eventueel zeep is voldoende. De houtlook terrastegels zijn verkrijgbaar in diverse maatvoeringen, de meest gekozen afmetingen zijn 120×40 en 120×30 cm. Houtlook terrastegels zijn geschikt voor eigenlijk elke stijl. Populair is op dit moment de Scandinavische stijl waarbij veel gebruik wordt gemaakt van hout in combinatie met lichte kleuren.

  • Basalt look terrastegels

Basalt terrastegels zijn te herkennen aan de mooie donker- en middelgrijze kleuren en vrij egale en gelijkmatige structuur. Er zijn diverse keramische terrastegels met basalt look verkrijgbaar, veelal in de maatvoering 60×60 cm en 60×90 cm. Deze look is tijdloos en modern en wordt vaak gecombineerd met strakke lijnen en symmetrische objecten.

  • Beton look terrastegels

Ben je op zoek naar een keramische terrastegel met een robuuste en industriële uitstraling, dan zijn de beton look tegels perfect! Zoals de naam al aangeeft hebben keramische beton look tegels de kleur van beton, maar ook hierin zit verschil. De kleuren variëren van licht tot donkergrijs, maar er zijn ook diverse beige en witte tinten verkrijgbaar. Bij een beton look tegel zien we een soort veegstructuur terug in de tegel. Perfect bij het creëren van een stoere industriële stijl!

  • Leisteen look terrastegels

Een van de meest gekozen natuursteensoorten is Leisteen. Dit materiaal heeft een natuurlijk oppervlak wat geen bewerkingen heeft ondergaan, prachtig! Dit wordt ook in de keramische branche mooi nagebootst. De structuur die voelbaar is bij een echte leisteen tegel is ook bij de keramische variant voelbaar. De gelaagde structuur van echte Leisteen wordt door middel van gedetailleerde prints en de voelbare structuur perfect nagemaakt.

  • Travertin look terrastegels

Voor een warme mediterrane stijl kies je voor de travertin look! Travertin staat bekend om zijn prachtige beige tinten en gemêleerde structuur. Echte travertin is een vrij gevoelig materiaal, maar heeft wel een waanzinnig uiterlijk. Een goed alternatief is dan de keramische travertin look tegel, dit biedt een combinatie van de prachtige uitstraling van travertin en de voordelen van keramiek. Een keramische tegel is namelijk krasvast en niet gevoelig voor zuurhoudende middelen. De travertin look terrastegels zijn verkrijgbaar in diverse maatvoeringen zoals 60×60 cm, 60×90 cm en 50×100 cm.

  • Quartsiet look terrastegels

Quartsiet of kwartsiet tegels worden ook als keramische terrastegels nagemaakt. De structuur van deze tegelsoort is lastig te omschrijven, maar ze zijn te herkennen aan de gelijkmatige gestreepte structuur. Quartsiet look terrastegels zijn verkrijgbaar in diverse kleuren grijs en crème. De meeste quartsiet look terrastegels hebben een afmeting van 60×60 cm.