Zwemvijver aanleggen stap voor stap

Een zwemvijver aanleggen combineert het beste van twee werelden. Aan de ene kant heb je het decoratieve van een prachtige vijver, aan de andere kant is het recreatief, omdat je erin kunt zwemmen. Na de zwemvijver aanleggen heb je er bovendien weinig werk aan. Het onderhoud is namelijk miniem. De natuur doet dit voor je. In dit artikel nemen we je stap voor stap mee hoe je een zwemvijver aanlegt.

zwemvijver

Stap 1: Idee zwemvijver maken

Voordat je je zwemvijver aanlegt, heb je natuurlijk een uitgewerkt idee nodig. Waar in je tuin wil je de zwemvijver aanleggen? Hoe groot wil je hem? Welke vorm en hoe diep? Pak pen en papier en teken erop los.

Tip: leg de zwemvijver aan op een zonnige plek in je tuin. Het water is dan lekker warm.

Er zijn echter een aantal punten om rekening mee te houden in je ontwerp. Een zwemvijver bestaat namelijk uit twee zones: het zwemgebied en het moerasgebied. Het zwemgebied is idealiter 7×3 meter groot en 160 centimeter diep.

In het moerasgebied word het water op een natuurlijke manier gezuiverd door lavastenen en waterplanten. Het moerasgebied hoeft niet zo diep te zijn als het zwemgebied en beslaat zo’n 30 procent van de zwemvijver. Ondanks dat het water op een natuurlijk manier gefilterd wordt, heb je wel een pomp nodig om het water langs de filter te leiden. Deze mag echter niet in de zwemvijver geplaatst worden. Je zult een aparte put moeten bouwen en leidingen moeten leggen.

Stap 2: Kostprijs zwemvijver uitzoeken

Wat kost een zwemvijver? Hoewel zelf een zwemvijver aanleggen om op de kosten te besparen best mogelijk is, zit er toch een prijskaartje aan vast. Denk aan zo’n 4.000 euro tot 10.000 euro. Met genoeg overwaarde op je woning is dit prima te financieren met je hypotheek.

Anders is geld lenen een optie. Wij adviseren je in dit geval leningen te vergelijken om je lening zo voordelig mogelijk te houden. Wij vinden vergelijkingssite Geld.nl het beste voor geld lenen vergelijken. De leningen die passen bij jouw leendoel staan overzichtelijk op een rij.

Stap 3: Zwemvijver graven

Tijd om de handen uit de mouwen te steken voor het echte werk. Je zwemvijver aanleggen kan beginnen. Je begint met het gat te graven waar je zwemvijver komt. Aangezien dit een groot gat is, is met een schepje te werk gaan niet te doen. Een graafmachine is een betere optie. In een mum van tijd is het gat gegraven.

Vergeet bij deze stap niet de put voor de pomp en de wegen voor de leidingen uit te graven.

Stap 4: Worteldoek zwemvijver plaatsen

De volgende stap is om een worteldoek neer te leggen in het gat voor je zwemvijver. Hiermee voorkom je dat hardnekkige wortels gaten in het vijverdoek maken en daardoor het water in de grond zakt. Zorg dat het worteldoek het gehele gat bedekt en breng een laag zand aan om het doek op zijn plek te houden.

Stap 5: Pomp zwemvijver aanleggen

Met een pomp wordt het water langs de natuurlijk filters geleid. Zo blijft je zwemvijver schoon. In deze stap plaats je de pomp en de leidingen in de gaten die je in stap 3 hebt gegraven.

Stap 6: Vijverdoek zwemvijver leggen

Nadat de pomp is geplaats kun je het vijverdoek leggen. Neem hiervoor de oppervlakte van de zwemvijver plus 1 meter. Je weet dan zeker dat je genoeg doek hebt. Voorkom vouwen en plooien, maar leg het doek niet té strak neer. Het doek zet zich later namelijk nog wat uit.

Na stap 8 kun je het vijverdoek wegwerken door een geul te graven naast de zwemvijver, het doek hierin te vouwen en de geul weer dicht te graven.

Stap 7: Zwemvijver vullen

Eindelijk kan het water er dan in. Het beste is om regenwater te gebruiken. Dit heeft de beste pH-waarden.

Stap 8: Natuurlijk filtersysteem zwemvijver

Waterplanten en lavastenen filteren het water op een natuurlijk manier. Deze plaats je in het moerasgebied, genoemd in stap 1.  Voorbeelden van geschikte planten zijn:

  • Kalmoes
  • Gele lis
  • Kattenstaart Lythrum salicaria ‘Robert’
  • Engelse watermunt
  • Moerasvergeet-mij-nietje

Stap 9: Onderhoud zwemvijver

Je zwemvijver aanleggen is een hele klus, zwemvijver onderhoud is gelukkig minder werk. Af en toe de waterplanten snoeien en de bodem schoonvegen is voldoende.

Stap 10: Geniet van je zwemvijver!

Je zwemvijver is klaar! Neem een welverdiende plons en geniet ervan!