Het belang van een fijne thuiswerkplek

Thuiswerken is steeds meer van deze tijd. Veel zelfstandigen werken thuis of vanuit huis, maar ook steeds meer mensen in loondienst hebben de mogelijkheid om thuis te werken. Zeker nu we steeds meer in-the-cloud kunnen werken en de online kantooromgeving ook thuis beschikbaar is, zijn er steeds meer redenen om niet naar kantoor te reizen maar thuis in te loggen.

Thuiswerken: de voordelen

De voordelen van thuiswerken zijn groot. De thuiswerker hoeft niet van huis naar kantoor en weer terug te reizen: hij kan direct na het ontbijt thuis aan de slag. Thuiswerkers geven vaak ook aan s’ morgens eerder te beginnen én wat langer door te gaan. Blijkbaar werkt het niet hoeven reizen en het werken in eigen omgeving motiverend. De thuiswerker kan ook meer focussen op wat echt belangrijk is en wordt minder benaderd of gestoord door collega’s. De werkgever hoeft minder werkplekken beschikbaar te hebben als mensen regelmatig thuiswerken.

Concentratievermogen

Wat maakt de plek waar je thuis werkt nu tot een fijne thuiswerkplek? Dat heeft met een aantal factoren te maken. Belangrijkste is wel dat je je er goed kunt concentreren, indien nodig kunt afsluiten van wat er verder in huis gebeurt, en dat verschilt per persoon. De een heeft een eigen kamer nodig, de ander kan ook prima geconcentreerd werken terwijl er een paar meter tv wordt gekeken of een gesprek plaatsvindt.

Lichtinval

Licht speelt ook een rol. Een donker zolderhoekje werkt voor de meeste mensen niet bepaald inspirerend, tenzij je zo geconcentreerd werkt dat je niet meer in de gaten hebt waar je zit. Het fijnst is een plek met veel daglicht, waarbij het dan weer niet handig is als de zon recht in je gezicht schijnt. Is er geen andere plek beschikbaar dan een plek met weinig daglicht, dan kunnen industriele bureaulampen een uitstekende oplossing zijn.

Werkruimte

Verder is het handig als je voldoende werkruimte hebt, uiteraard afhankelijk van wat voor werk je doet. De één werkt alleen met een laptop, de ander heeft de nodige vierkante meters nodig voor bijvoorbeeld boeken, tijdschriften of bouwtekeningen. Als je ook of vooral ’s avonds op die plek werkt en details belangrijk zijn, dan is de juiste verlichting ook van belang, ook afhankelijk van je werkzaamheden. In het ene geval volstaat een goeie bureaulamp, in het andere bieden industriele bureaulampen het beste zicht op belangrijke documenten of tekeningen.

Zitcomfort

Tot slot, en we vergeten het ook thuis wel eens, is zitcomfort erg belangrijk. Wees zuinig op je lichaam en investeer in een goeie stoel die de juiste ondersteuning biedt.