Hoe bepaal je de afmetingen van je kapstok?

Een kapstok kopen mag dan misschien wel een banale zaak lijken bij de inrichting van je hal of woonkamer, het is er wel degelijk één die heel wat aandacht verdient. Een goede kapstok draagt immers alleen maar bij aan de uitstraling én het comfort van je inkomhal, en dus ook van je woning als geheel.

Maar waar moet je nu precies op letten als je een kapstok wil kopen? Wat is de ideale afmeting kapstok? Bepaalde factoren spelen een grote rol bij de keuze die je maakt, en een duidelijk overzicht daarop is hier dan ook van toepassing!

afmetingen kapstok
BePure Giro à €189,99

De ideale afmetingen van je kapstok bepalen

1. Hoe groot is de inkomhal?

afmetingen van je kapstok
Spinder Design Fresh kapstok à €149,99

De inkomhal is dé ruimte voor het plaatsen van een goede kapstok: het is immers waar jij en je gezin, alsook bezoekers, hun jas, sjaal of muts hangen bij het binnenkomen. Hoe groter de inkomhal, hoe groter de maat van je kapstok mag zijn zonder overdreven groot te lijken. Maar ook belangrijk is te weten welke effect je wil verkrijgen met de kapstok. Kies je voor een minimalistische inrichting? Dan is een kleinere, minder opvallende kapstok een goede oplossing – zelfs in een iets ruimer interieur. Ga je liever de klassieke kant op, dan kan een traditionele houten kapstok met veel versiering een goede keuze zijn!

2. Hoe groot is je gezin?

Een andere belangrijke factor bij de zoektocht naar een kapstok is de grootte van het gezin. Hoe meer mensen, hoe meer plaats je natuurlijk nodig hebt om jassen, sjaals, mutsen en nog meer op te hangen. Veel kleine gezinnen hebben genoeg met een kapstok met drie haken, terwijl in sommige gevallen een lang model met wel 8 haken van toepassing is. Zorg ervoor dat je kapstok niet te groot, maar zeker ook niet te klein is voor jouw situatie. Anders is dat alleen maar verloren geld!

3. Je beschikbare budget

Vervolgens is het de moeite waard om rekening te houden met je beschikbare budget. Hoewel een kapstok natuurlijk niet meteen de allergrootste investering is bij het inrichten van een woning, is het belangrijk dat je bespaart waar je dat kan. Kiezen voor kwaliteit is hoe dan ook belangrijk, maar grotere modellen kosten over het algemeen wel meer. De afmetingen van een kapstok hebben een rechtsreeks effect op de prijs die je ervoor betaalt – zeker als het gaat om een model dat verfijnder is afgewerkt en uit steviger en duurzamer materiaal bestaat. Neem dus een kijkje naar je budget en de goede kandidaat vinden wordt meteen veel gemakkelijker!

4. Denk in de hoogte

Als aanvulling op het formaat van de kapstok, is het toch wel belangrijk dat er wat meer aandacht wordt besteed aan de hoogte van het model dat je kiest. Veel inkomhallen zijn erg hoog gebouwd, terwijl andere dan weer een compacte uitstraling hebben. In beide gevallen is het belangrijk dat je rekening houdt met de beschikbare hoogte voor de keuze van een kapstok. Heel veel klassieke woningen zijn iets ruimer bij het binnenkomen, waardoor men vaak gaat kiezen voor een lange, oude houten kapstok die statig oogt. Is dat niet het geval, dan kan je misschien kiezen voor een kleiner type dat aan de muur hangt. Zo’n model vraagt weinig ruimte en geeft je toch alle comfort van een kwalitatieve kapstok. En dat is natuurlijk het belangrijkste!

maat van je kapstok
Spinder Design Ibiza à € 199,99

De maat van je kapstok – van essentieel belang voor meer wooncomfort

De afmetingen van je kapstok spelen duidelijk een grote rol bij het vinden van de beste optie. Houd je rekening met bovenstaande factoren, dan wordt het meteen veel gemakkelijker om de perfecte oplossing te vinden!