Hulp bij het monteren van vouwgordijnen

BlindDesign vouwgordijnen kunnen een romantische en sfeervolle toevoeging zijn aan een ruimte. Dit type gordijnen zullen niet alleen het uiterlijk van de woning verbeteren, maar ze kunnen ook de zon weren, het licht dimmen en de warmte binnenhouden. Daarnaast hoeven vouwgordijnen niet duur te zijn en je hangt ze gemakkelijk zelf op. Bij het ophangen van elektrische vouwgordijnen komt net iets meer werk en kunde kijken, maar vouwgordijnen met een koord of ketting heb je zo gemonteerd. Wil je weten hoe, lees dan vooral verder!

vouwgordijnen

Wat zijn vouwgordijnen nu eigenlijk precies?

Vouwgordijnen bestaan uit een stof die bij het ophalen opgevouwen wordt in plaats van dat deze wordt opgerold. Een vouwgordijn heeft altijd duidelijke horizontale plooien in de stof en je kunt deze vaak omhoog trekken, of laten zakken, door een bedieningsketting of een koord. Naast veel verschillende soorten stoffen en kleuren, is er ook een ruime keuze in een dergelijke ketting of koord.

Ga je het vouwgordijn ‘op de dag’ of ‘in de dag’ monteren?

Dan het monteren van de vouwgordijnen. Als eerste moet je kiezen of je de vouwgordijnen ‘op de dag’ of ‘in de dag’ ophangt. Als je het vouwgordijn in de de dag bevestigt, dan hangt deze in het kozijn. Wanneer je deze op de dag monteert dan hangt deze over het raamkozijn heen. Beide manieren werken even goed, en het is vaak een kwestie van smaak waar je voor kiest. Ga op onderzoek uit en bepaal dus als eerste voor jezelf hoe de vouwgordijnen opgehangen moeten gaan worden.

elektrische vouwgordijnen

Wees extra voorzichtig met HR++ glas

Voor we verder gaan, willen we hier ook nog benoemen dat je met HR++ glas extra voorzichtig moet zijn met vouwgordijnen. Als je deze namelijk te dicht tegen het glas monteert, dan is de kans namelijk groter dat er een thermische breuk ontstaat, omdat de warmte moeilijker weg kan. Kies daarom bij HRR++ glas altijd voor monteren ‘op de dag.’ Op die manier zal er altijd genoeg afstand bestaan tussen het glas en het gordijn. Kies verder voor een lichte kleur vouwgordijn. Donkere kleuren als zwart en bruin houden namelijk meer warmte vast, terwijl lichte kleuren als wit en beige zonlicht weerkaatsen waardoor zij minder warmte vasthouden er dus ook niet snel een thermische breuk ontstaat. 

Het plaatsen van de montagesteunen

Als je de vouwgordijnen gaat monteren, bepaal je als eerste de positie van de montagesteunen. Verdeel de steunen symmetrisch over de bovenbalk. Plaats ze daarbij niet op  mechanische delen. Teken daarna de gekozen positie met een potlood af op de wand. Bevestig de montagesteunen op de juiste manier, afhankelijk van het soort wand. Tussen merken onderling bestaan wel verschillen in hoe de montage steun bevestigt dient te worden, maar de juiste manier vind je altijd in de gebruiksaanwijzing. Klik het vouwgordijn daarna voorzichtig op de montagesteunen.

Hangt het vouwgordijn in de steunen? Dan plaats je het gordijn in opgetrokken positie en meet de lengte vanaf de vensterbank tot de onderkant van het vouwgordijn. Tel bij deze maat ongeveer 5 cm op om de juiste, kindveilige, koord afstand te bepalen. Zijn de meegeleverde koorden te lang, dan kun je koordkikkers monteren en het koord hierom wikkelen. De onderste koordkikker wordt op 1m60 vanaf de grond gemonteerd, de andere 20cm daar boven. Bevestig vervolgens de koordkikkers tegen de muur op een methode die past bij het soort muur.