Op het eerste oog is een magnolia een vrij onopvallende boom. De groene bladeren dragen uiteraard wel bij aan de natuurlijke sfeer in de tuin. Maar als de boom in bloei komt, zie je pas de echte schoonheid. De tulpvormige bloemen zijn indrukwekkend groot en ook nog eens mooi van kleur. Ontdek hier alles wat je wilt weten over de beverboom die magnolia heet.

Verschillende soorten magnolia’s

Hoewel soms over de tulpenboom gesproken wordt als het gaat over de magnolia, is dat toch niet de juiste benaming voor deze boom. De magnolia’s behoren namelijk tot de beverbomen. Er zijn wel tachtig verschillende soorten, die je eigenlijk in drie groepen kunt onderscheiden.

De eerste groep is groenblijvend. Deze bomen verliezen dus geen bladeren. Daarnaast zijn er de magnolia’s die in de zomer bloeien. Eerst wordt in de lente het blad gevormd, waarna de boom ’s zomers bloeit. De naaktbloeiende magnolia’s hebben in het voorjaar juist bloemen en krijgen pas blad nadat de boom is uitgebloeid.

Verschillende soorten bloemen

De mooie bloemen van de magnolia zijn hoe dan ook de blikvanger. De bloemen hebben vaak de vorm van een tulp, maar kunnen tevens stervormig zijn. De witte, roze, magenta of gele bloemen zullen voor het eerst bloeien als de boom ongeveer drie tot vijf jaar oud is.

De bloemen geven een subtiele, zoete geur af. Ze zijn eetbaar en worden gebruikt om etherische olie van te maken. De twijgen van de boom hebben, als je deze zou kneuzen, een sterke, anijsachtige geur.

Een passende plek in de tuin

Beverbomen kunnen heel groot worden, hoewel de groei een aantal jaren kan duren. Het is wel belangrijk om daar bij het planten rekening mee te houden, zodat de boom in de loop van de tijd genoeg ruimte houdt. De boom houdt van een lichtzure grond en staat niet graag te droog. In de ideale situatie staat de boom op een zonnige plaats en uit de wind.

Het verzorgen van een magnolia

Natuurlijk wil je ieder jaar genieten van de prachtige bloemen in je magnolia. De boom groeit niet hard, maar toch kan het nodig zijn om wat takken te snoeien. Ga hierbij zorgvuldig te werk. Je kunt takken die ziek zijn of die elkaar in de weg zitten, snoeien. Maar haal daarbij alleen het hoogstnoodzakelijke weg. Als je te veel tegelijk snoeit, kan de boom stoppen met bloeien. Een oplossing is om per jaar slechts enkele takken tegelijk te verwijderen.

Staat de boom in de knop en verwacht je in het voorjaar nog nachtvorst? Hoewel de boom winterhard is, zijn de knoppen wel gevoelig voor te lage temperaturen. Met een vliesdoek voorkom je dat de knoppen bevriezen en kunnen de knoppen dus ongestoord tot bloei komen.

Door Interieur