Wat kost het laten plaatsen van een dakkapel?

Een dakkapel zorgt voor een zeer grote verbetering van het leefklimaat op de zolderverdieping. Het is daarom een zeer aantrekkelijke keuze om een dakkapel te laten plaatsen. Voor veel mensen spelen de kosten een belangrijke rol bij deze overweging. Wat kost het laten plaatsen van een dakkapel? Wij schetsen een beeld van de kosten van het plaatsen van een dakkapel aan de hand van de mogelijkheden die je hierin hebt.

Verschil in prijsstelling van de verschillende soorten dakkapellen

Dakkapellen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Uiteraard hangt er een verschillend prijskaartje aan deze keuzemogelijkheden. De meest voorkomende dakkapel is een dakopbouw met een plat dak. Dit dakkapel heeft een redelijk eenvoudige prefab constructie en kan binnen slechts één dag geplaatst zijn. Daarnaast is er vaak geen vergunning nodig om dit soort dakkapellen te plaatsen. Onderaan de streep is dit het meest voordelige dakkapel waarvoor je kunt kiezen. Het is wel goed om rekening mee te houden dat een dakkapel met een plat dak onderhouden moet worden. Hiervoor zul je wellicht jaarlijkse kosten moeten maken als je deze klus laat doen. 

Naast een dakkapel met een plat dak kun je ook de keuze maken voor een dakopbouw met een schuin- of puntdak. Dit is een wat ingewikkeldere (maatwerk) constructie waar uiteraard een hoger prijskaartje aan hangt. Daarnaast heb je voor het plaatsen van deze dakkapellen vaak wel een vergunning nodig waarvoor je ook kosten zult moeten afdragen voor de aanvraag hiervan. Een klein prijsvoordeel op langere termijn is dat een dakkapel met een schuin- of puntdak vrijwel geen onderhoudsbehoefte heeft. Tot slot kun je de keuze maken voor een dakkapel met een balkon maar dit is uiteraard de duurste optie.    

De kosten voor het materiaal van een dakkapel

Een dakkapel kan gemaakt zijn van verschillende materialen. Het zal je niet verbazen dat ook aan de materialen een verschillend prijskaartje hangt. De meest voordelige keuze is in dit geval een dakkapel van hout. Dit materiaal geeft de dakopbouw een wat authentieke- en natuurlijke uitstraling. Het is echter goed om te realiseren dat hout een onderhoudsbehoefte heeft en dat hieraan kosten aan verbonden zijn als je de uitvoer van deze klus uit handen geeft. 

Het is ook mogelijk om te kiezen voor materialen als kunststof, polyester of zink. De prijsstelling van deze materialen lopen in grote lijnen parallel met het duurzame karakter van deze opties. Om hierin een beeld te schetsen: een dakkapel van hout gaat ongeveer 25 jaar mee. Als je de keuze maakt voor een kunststof dakkapel, zal deze ongeveer dubbel zo lang meegaan. Door te kiezen voor een dakkapel van polyester of zink maak je de meest duurzame keuze. Daarnaast hebben deze materialen een zeer goede warmte isolatie. Deze gunstige karakteristieke eigenschappen drijven wel de prijsstelling op. Voor een dakkapel van polyester of zink betaal je het meest. 

Kosten voor een dakopbouw

Zoals je merkt is er door de veelzijdigheid aan keuzemogelijkheden geen eenduidig bedrag aan te geven voor de kosten van een dakopbouw. Om je toch een beeld te geven met betrekking op de dakopbouw kosten, is het goed om er rekening mee te houden dat de prijzen voor een prefab houten dakkapel beginnen bij €3.500,-. Het is goed om hierbij te vermelden dat het prijsniveau per aanbieder sterk kan verschillen. Het is daarom verstandig om het plaatsen van een dakkapel over te laten aan een van de aansprekende bedrijven op dit gebied. Zij zullen je uitgebreid informeren over de mogelijkheden die je hebt in het laten plaatsen van een dakkapel en kunnen deze dakopbouw desgewenst volledig afgewerkt aan je opleveren. Zonder dat je hiervoor de hoofdprijs betaald.