Wat moet je weten als je asbest wil laten saneren?

Ga je verbouwen in een huis dat voor 1993 is gebouwd, dan is er de kans dat asbest saneren een must is. Vroeger werd dit namelijk als een wondermateriaal gezien en voor de meest uiteenlopende zaken gebruikt bij de bouw van een huis. Het klopt ook dat asbest bijzonder geluidsdempend is, en erg isolerend. Daarnaast is het een erg hard materiaal dat niet makkelijk kapot gaat, maar als het dat wel doet, en de vezels komen in de lucht, is het erg schadelijk voor de gezondheid.

Vandaar dat het sinds 1993 verboden is om asbest te gebruiken. En als je dus gaat verbouwen dan kan het zijn dat je op asbest stuit en dat moet laten verwijderen. Eigenlijk ben je dan al te laat, en laat je een asbestinventarisatie maken voordat je begint met verbouwen. Dit is een soort onderzoek, waarbij men kijkt of er asbest in een gebouw aanwezig is. 

Geregeld hoeft asbest niet verwijderd te worden

Als de asbest zich niet kan mengen met de buitenlucht, hoeft het vaak niet weggehaald worden, omdat het dan geen kwaad kan. Wel is het belangrijk om te controleren of de asbest, of het product dat asbest bevat niet beschadigd is. Als dit wel het geval is, is er namelijk de mogelijkheid dat de asbest alsnog is vrijgekomen.

Instructies van de gemeente

Als je zelf het asbest gaat saneren, zul je duidelijke instructies van de gemeente krijgen over hoe je dit moet doen. Deze instructies hebben niet alleen betrekking op het verwijderen, maar ook op het verpakken en het afvoeren van het asbestmateriaal.

Je kunt echter ook een sloopvergunning van de gemeente krijgen. In dit geval mag je het asbest niet zelf verwijderen, maar moet dit worden gedaan door een officieel asbestverwijderingsbedrijf. Ook zul je in dit geval met een rapport moeten kunnen aantonen waar de asbest precies zit.

Het is sowieso goed om het asbest uit een pand te halen, het is namelijk bijzonder schadelijk voor de gezondheid. Het gaat hierbij natuurlijk vooral om de asbest welke los komt te zitten en waarvan de stofdeeltjes in je woning terecht komen. Als je zelf het asbest mag verwijderen is het belangrijk om het asbestafval op de juiste manier af te voeren. Vaak kan dit bij je eigen gemeente. Informeer bij hun welke regels hiervoor gelden. Vervolgens kun je op de juiste manier het asbest afval afvoeren en laten verwerken.

Veel werk

Het verwijderen van asbest is veel werk, zeker omdat er tal van veiligheidsvoorschriften moeten worden nageleefd om te zorgen dat het verwijderen van het asbest op een veilige manier gebeurt. Dat wordt meestal door een expert gedaan die tal van certificaten en licenties heeft om asbest te mogen verwijderen. 

De kosten van het laten verwijderen kunnen sterk uiteen lopen, die hangen namelijk af van de omstandigheden. Een slecht bereikbaar dak zal duurder zijn om te worden gestript dan een dak dat eenvoudig en goed te bereiken. Voor het strippen van een ruimte worden de asbesthoudende ondervloeren, isolatiemateriaal, enzovoorts verwijderd.

Natuurlijk kun je zelf aan de slag gaan om het asbest te verwijderen. Je moet het asbestafval echter op de juiste manier afvoeren. Ook is het belangrijk om het asbestafval op de juiste manier te verwijderen. Soms is het gemakkelijker en goedkoper om een goede asbestspecialist in te schakelen om het hele proces voor je te verzorgen