10 dingen die je met aluminiumfolie kunt doen

Op het eerste zicht ziet aluminiumfolie er saai uit en wordt het alleen gebruikt om je lunch mee te verpakken. Wat je wellicht nog niet weet is dat aluminiumfolie ontzettend handig is en dat je er nog veel andere dingen mee kunt doen. Wist je bijvoorbeeld dat je het als zilverpoets kunt gebruiken en dat je er muizen mee op afstand kunt houden? Dit kan je allemaal doen met aluminiumfolie!

1. Aluminiumfolie als zilverpoets

Bekleed een emmer met aluminiumfolie en zorg ervoor dat de glimmende kant van de folie zichtbaar is. Doe het zilver in de emmer, vul deze met 3,5 liter kokend water en voeg er 5° gram wassoda aan toe. Laat het zilver een kwartiertje in het water liggen. De aanslag op het zilver wordt aangetrokken door de folie en hierdoor wordt het zilver makkelijker en beter schoon. Handig, toch?

10 dingen die je met aluminiumfolie kunt doen

2. Barbecue schrobben met aluminiumfolie

De zomer komt er bijna aan en dat betekent dat het tijd is om de barbecue boven te halen! Helaas moet de barbecue nadien ook worden schoongemaakt en dat is vaak minder leuk. Heb jij er ook een hekel aan om de barbecue schoon te schrobben? Dit klusje is snel geklaard als je aluminiumfolie gebruikt. Met een prop aluminiumfolie kan je heel goed schrobben waardoor je barbecue binnen no time schoon is! Je kunt dit trucje overigens ook toepassen om aangebrande pannen schoon te maken. 

3. Een taart bakken

Als je zelf een taart hebt gebakken, wil je natuurlijk dat deze er prachtig uitziet. Randen die te bruin zijn geworden, zien er niet zo mooi uit. Gelukkig kan je dit makkelijk voorkomen door de randen van de taart met folie te bedekken. Dankzij de folie worden de randen niet te bruin.

4. Vogelverschrikker maken aluminiumfolie

Je steekt massaal de handen uit de mouwen en je tuiniert er op los. Je wil natuurlijk niet dat al je moeite voor niets is geweest. Daarom hou je vogels graag uit de buurt van je mooie fruitplanten. Een handige tip om vogels bij je fruitplanten- en bomen weg te houden, is door strips aluminiumfolie in de boom te hangen. Zo makkelijk is het: zelf een vogelverschrikker maken!

5. Insecten verjagen in de groentetuin

Je kunt de folie ook gebruiken om insecten in je groentetuin af te schrikken. Bedek stukjes karton met de folie, maak er een gaatje in en plant daar de zaadjes in. Een makkelijke manier, maar iets minder mooi, is om grote stukken folie tussen de plantjes te leggen.

aluminiumfolie gebruiken

6. Strijken

De ene vindt strijken een rustgevend klusje terwijl de ander het verschrikkelijk vindt. Hoe je het ook draait of keert: je kunt dit klusje niet blijven uitstellen. Gelukkig kan aluminiumfolie je een handje helpen! Leg een stuk folie onder de bekleding van je strijkplank. De folie reflecteert straling, dus ook die van je strijkijzer, waardoor het strijken een stuk sneller gaat. Bye bye kreuken!

7. Foto’s maken en bewerken

Zoek je een leuke achtergrond voor foto’s? Een gekreukeld stuk aluminiumfolie kan perfect dienen als achtergrond voor foto’s. Je kunt dit bijvoorbeeld tegen de muur plakken of op tafel leggen. Ook voor het bewerken van foto’s kan je deze folie gebruiken. Zo kan je donkere hoeken van foto’s bijlichten door de folie te gebruiken. Plak het op een grote plaat en plaats het op zo’n manier dat het licht op de juiste plaats weerspiegelt. Hou er wel rekening mee dat de twee kanten van de folie op verschillende manieren reflecteren.

8. Schaar slijpen

Niets is vervelender dan knippen met een botte schaar. Heb je geen scharenslijper in huis? Geen probleem. Om een schaar weer fijn te laten knippen, kan je ook aluminiumfolie gebruiken. Vouw een stuk folie een paar keer dubbel. Knip met je botte schaar een paar rechte lijnen en je schaar is weer scherp!

9. Muizen verjagen

Heb je last van muizen rond je huis en wil je voorkomen dat ze naar binnen komen? Stop mogelijke openingen dan dicht met folie. Muizen bijten zich overal doorheen, maar in aluminium zullen ze niet zo snel hun tanden zetten. Ideaal dus!

10. Kruiden langer vers houden

Het is heerlijk om je gerechten meer smaak te geven met peterselie, munt of rozemarijn. Er is maar één nadeel: na het koken hou je vaak de helft van het bosje over. Op de verpakking staat dat je het kruid in de koelkast mag bewaren, maar dikwijls gaat het na twee à drie dagen schimmelen. Dat is natuurlijk zonde. Door de kruiden in aluminiumfolie te bewaren, kan je het proces vertragen en je kruiden langer vers houden!

dingen die je kunt doen met aluminiumfolie