5 tips om je huis babyproof te maken

Baby’s zijn in de eerste maanden van hun leven hulpeloos. Ze liggen op hun rug te wachten tot je ze oppakt. En als ze iets nodig hebben is huilen vaak de enige optie. Dan beginnen ze met omrollen, daarna gaan ze kruipen en weer iets later staan ze op. Waar is mijn baby gebleven? Hier zijn 5 tips om jouw huis babyproof te maken!

1. Overal hekjes

Op het moment dat een baby leert kruipen moet je echt opletten, je kunt geen deur meer open laten staan. Met hekjes kun je deuren openen en sluiten zonder dat de baby uit de kamer kan ‘ontsnappen’. Dat geldt uiteraard ook voor ruimtes en openingen waar geen deur aanwezig is zoals bij de trap. Er zijn hekjes die je met schroeven in de muur moet boren, en hekjes die je kunt vastklemmen. Let op een keuring of certificaat en de leeftijdscategorie. Uiteraard moet je ook zeker weten dat de hekjes goed bevestigd worden, een baby zal zeker aan het hekje gaan hangen om te testen of deze toch geopend kan worden.

Er zijn verschillende modellen en mogelijkheden met hekken, zo kunnen sommige hekjes naar twee zijden openen. Dat kan een voordeel zijn, het maar brengt ook weer risico’s met zich mee. Naast mechanische oplossingen kun je ook een garagedeuropener installeren. De garage is immers ook een deur, en niet eentje die je zomaar opent of sluit met een baby op je arm. Kies wel voor een garagedeuropener met een sensor die controleert of er niets in de buurt is. Denk aan een baby, een kind, huisdier of een fiets.

2. Nergens kabels

Op het moment dat een baby kan kruipen en staan, zal deze alles wat los en vast zit proberen te grijpen. En babyhandjes zijn heel sterk! In moderne woningen worden stopcontacten vaak hoger geplaatst, wanneer de stopcontacten laag zitten is het verstandig om deze te verplaatsen. Soms kun je een kast voor de stekkerdozen plaatsen, of leg kabels via kabelgoten langs de plint. Een losse kabel zal ergens aan vastzitten, zorg ervoor dat de baby hier niet bij kan geraken!

Naast het gevaar van elektriciteit moet je ook letten op fysiek gevaar. Denk aan een zware lamp met een kabel, door aan de kabel te trekken kan de lamp op de baby vallen. Baby’s kunnen ook verstrikt raken in de elektriciteitskabels. Dat geldt eveneens voor koordjes van een rolgordijn. Overweeg elektrische raamdecoratie aan te schaffen, maak gebruik van draadloze apparatuur en werk kabels zo goed (en hoog) mogelijk weg.

3. Pas op met water en andere vloeistoffen

Water is van levensbelang voor een mens, het kan ook levensgevaarlijk zijn voor een baby. Laat een klein kind nooit alleen in bad, verlies ze geen seconde uit het oog. Dat is mogelijk door alles vooraf netjes binnen handbereik klaar te zetten. Vul het bad niet hoger dan vijf centimeter en leg een anti-slip mat in de badkuip. Zorg dat het water op de juiste temperatuur is voordat de baby in het water gaat, en zorg ook dat de baby de warme kraan niet zelf kan openen.

Zorg dat een baby niet bij het keukenkastje kan geraken, en dat gevaarlijke middelen altijd achter slot en grendel staan. Het liefst ook hoger dan de reikwijdte van het kind. Daarnaast kan water glad zijn voor zowel de baby als de ouder die een baby draagt, en zorg dat een beker niet in de buurt van een stopcontact kan omvallen. Kortom, let goed op met alle vloeistoffen onder alle omstandigheden!

4. Voorkom hard én zacht

Harde randen van stoelen, tafels, kasten en andere objecten kunnen gevaarlijk zijn voor een baby die nog geen perfecte balans en richtingsgevoel heeft. Wanneer je een harde vloer hebt zou je tijdelijk een (hoogpolig) tapijt kunnen leggen. Dat hoeft geen duur tapijt te zijn, na een jaar of hooguit twee kan deze vloerbedekking alweer de deur uit.

Zachte knuffels lijken onschuldig, maar laat ze nooit in de wieg of box liggen waar baby’s slapen. Dit kan namelijk voor verstikking zorgen. Dat geldt ook voor de kunstvacht van knuffeldieren, wanneer de tandjes van de baby doorkomen zullen ze snel met een pluk haar in hun mond zitten. Zorg dat er een bijtring in de buurt is zodat ze minder snel naar gevaarlijke alternatieven zoeken.

ip camera buiten wifi

5. Houd jouw kind in de gaten

Een baby monitor is leuk, maar niet echt flexibel. Met een IP camera als onderdeel van een smart home kun je letterlijk alle kanten uit. Denk bijvoorbeeld aan een IP camera buiten met wifi, of binnen in de slaapkamer. Je kunt meerdere camera’s installeren en eventueel met software alarm laten slaan wanneer er onraad is.

Een IP camera of baby monitor is overigens nooit een vervanging van ouderlijk toezicht, zorg dat er altijd iemand in dezelfde ruimte aanwezig is, of dat de baby zeker niet uit het bed of box kan geraken. Het gebruik van IP camera’s door de woning is ideaal ter controle van een slapend kind, het is geen oplossing om een kind dat vrij kan bewegen alleen te laten.

We hopen dat je  met deze vijf tips jouw woning babyproof kunt maken. Daarmee ben je als ouders gerust, en de baby kan zich veilig en prettig ontwikkelen.