Hygge interieurstijl

Kies je voor de interieurstijl Hygge, dan kies je voor comfort en gezelligheid in huis met Scandinavische knusheid. Dit van oorsprong Deense principe draait om het creëren van een ultiem geluksgevoel, waar je interieur een belangrijke rol bij speelt. Immers ontvang je in je huis je vrienden en familie, waar je heerlijk eten en drinken aan voorschotelt en tot in de late uurtjes mee tafelt, terwijl wat kaarsen warm en natuurlijk licht verspreiden…

interieurstijl Hygge

Wat is de Hygge stijl?

Je vraagt je misschien af: Wat is Hygge en waar staat de Hygge stijl voor? Als de dagen korter worden en het kouder wordt buiten, zitten we graag thuis om te “overwinteren”. Hygge speelt hierop in, wat een Deens woord is voor sfeer en gezelligheid. Het verwijst naar de Deense cultuur, oftewel samenzijn met geliefden en een goed leven leiden. Hygge in je huis kan bijvoorbeeld door middel van een gedimd licht, zachte dekens op de bank en warme kleurtinten op de muur. De Hygge interieurstijl kan voor iedereen wat anders betekenen, namelijk waar jij blij van wordt.

wat is hygge

Belangrijke principes bij de Hygge interieurstijl

Toch zijn er een aantal elementen die echt horen bij de Hygge interieurstijl, bijvoorbeeld de juiste kleuren, verlichting en decoraties.

Voldoende warmte en licht

Allereerst is het belangrijk om voor warmte en een lichte uitstraling te zorgen. Wanden en vloeren zijn licht van kleur, waardoor daglicht optimaal gereflecteerd wordt. Dit kun je vervolgens aanvullen met vrolijke kaarsen, plaids, sierkussens en kandelaars voor warmte en sfeer in huis.

De juiste kleurtinten

De interieurstijl Hygge betekent ook het kiezen van de juiste kleurtinten. Denk hierbij aan warme, natuurlijke tinten, waaronder crème, bruin en beige, welke je kunt combineren met de neutrale kleuren grijs, wit en zwart. Voor een aantal kleurrijke accenten kun je uitwijken naar blauw en groen, en kies tevens voor grote kamerplanten om het natuurlijke aspect extra te benadrukken.

Natuurlijke materialen

Het Scandinavische Hygge in je huis betekent ook kiezen voor natuurlijke, zachte materialen, zoals zachte dekens, zitmeubels en kussens. Vul je interieur bijvoorbeeld aan met aaibare vloerkleden, schapenvachtjes, wollen dekens, leren stoelen en massief houten tafels.

hygge stijl

Tips voor een interieurstijl Hygge

Om de Hygge stijl helemaal bij jou thuis te realiseren, kun je de volgende tips gebruiken:

– Hou het eenvoudig: In plaats van felle kleuren, rommelige combinaties en heftige prints kies je voor eenvoud om een neutrale, kalmerende ruimte te creëren. De basiskleuren hiervoor zijn beige, grijs en wit.

– Deel je favoriete momenten: Creëer een gelukkige omgeving door foto’s van je favoriete momenten te delen en gepersonaliseerde fotoproducten op te hangen.

– Creëer een terugtrekplek: Na een lange dag wil je je heerlijk terug kunnen trekken in een rustig hoekje met een stoel vol zachte dekens en kussens.

– Ga voor retro: Zorg gelijk voor een Hygge gevoel met retro voorwerpen, zoals bijzondere meubelstukken, betekenisvolle spullen en oude boeken. Ook kun je gebruikmaken van zwart-witfoto’s en herinneringen van vakanties.

– Creëer textuur: Kies voor een combinatie van grove meubels, wollen accessoires en nep bont die je in lagen in je huis kunt plaatsen. Zo zorg je voor textuur en diepte.

– Zorg voor natuurlijk licht: Steek op een koude avond lekker de openhaard of wat kaarsen aan, en geniet onder het zachte, natuurlijke licht van een goed boek en warme chocolademelk.

Door Interieur