Denk hieraan bij de keuze van een nieuwe vloer

Als je jezelf aan het verdiepen bent in een nieuwe vloer voor in je huis, zul je al snel tot de conclusie komen dat je een flinke uitdaging wacht. Er zijn hier immers zeer veel mogelijkheden in! Niet iedere optie is echter even geschikt. Om je op weg te helpen nemen we met je door waar je aan moet denken bij de keuze van een nieuwe vloer. 

Waarom is het kiezen van een geschikte vloer zo lastig?

Het is eenvoudig uit te leggen waarom het kiezen van een geschikte vloer voor in je woning zo lastig is. Een vloer bepaald voor een groot deel de sfeer en de uitstraling van de woonruimte maar moet ook wel praktisch zijn in het gebruik. Je moet dus de esthetische- en praktische factoren met elkaar zien te combineren bij je vloerkeuze. Daarnaast wil je uiteraard dat de vloer in een specifieke woonruimte aansluit bij de sfeer en uitstraling van de gehele woning. Om je het nog lastiger te maken nemen we hieronder een aantal factoren met je door waaraan je moet denken bij de keuze van een nieuwe vloer.

Hou hier rekening mee als je een nieuwe vloer gaat kiezen

  • De bestendigheid tegen vocht en vuil van de vloer. Dit is zeker een belangrijk punt als je een vloer moet uitzoeken voor de keuken, badkamer of hal. Daarnaast is dit ook een praktisch punt waar je aan moet denken als je kleine kinderen of huisdieren hebt.
  • De kleurstelling van de vloer met betrekking tot de ruimtelijke effecten. De stelregel hierin is eenvoudig: door een lichte vloer in een ruimte te plaatsen, oogt deze ruimte wat groter. Bij een donkere vloer heb je het tegenovergestelde resultaat.
  • De onderhoudsbehoefte van een vloer en de mogelijkheden hierin. Dit is zeker iets waar je aan moet denken bij vloeren die wat intensiever gebruikt worden of (wederom) als er een grotere kans is op ongelukjes van kinderen of huisdieren.
  • De mogelijkheden om eventueel vloerverwarming onder de vloer te plaatsen.
  • Het geluiddempende effect van vloeren. Dit is zeker een belangrijk punt als je op zoek bent naar een vloer in een appartement. Als je naar het assortiment kijkt van Esco Vloeren, de grootste leverancier van Europa in vloeren, zijn vooral de PVC vloeren uitstekende “stille opties”.
  • Eventuele invloed van de vloer op allergieën. Dit is een zeer belangrijk punt voor mensen die last hebben van overgevoeligheidsreacties op bijvoorbeeld huisstofmijten. Deze klachten kunnen verergeren bij de keuze voor stoffen zoals tapijt. In dit geval is het een betere keuze om te kiezen voor een harde vloer zoals laminaat of tegels.
  • De uitstraling van de vloer. Uiteraard mag dit punt niet ontbreken op dit lijstje. De vloer moet immers aansluiten of zelfs een accent geven aan een gewenste sfeer in een woonruimte. Als je een natuurlijke sfeer in je huis wilt creëren, zijn houten vloeren uiteraard een zeer goede keuze. Je hebt hier zeer veel mogelijkheden in omdat je kunt kiezen voor een grote diversiteit aan houtsoorten. Dit is ook het geval als je zou kiezen voor natuursteen. Daarnaast is het goed om je te attenderen op de grote diversiteit in uitstraling van laminaat en PVC vloeren. Als je voor een van deze keuzes kiest, wacht je het volgende dilemma: op welke manier ga je de vloer (laten) leggen? We spraken in het begin van het artikel niet voor niets over een grote uitdaging….