Haal het maximale uit je kleine studentenkamer

maximale uit je studentenkamer halen

Bij de meeste studentenkamers moet je genoegen nemen met een oppervlakte van 12 m² of minder. Het kan een behoorlijke uitdaging zijn om zo’n kleine ruimte in te richten. Het moet praktisch zijn, maar natuurlijk ook nog wat gezelligheid uitstralen. Ga jij binnenkort voor het eerst op kamers en kun je wel wat tips gebruiken? Dan komt dit artikel ongetwijfeld goed van pas. Je kunt de ideeën natuurlijk ook gebruiken als jouw kind verhuist naar een studentenkamer!

Kies voor plafondhoge kasten

Omdat de kamer een klein oppervlak heeft, moet je optimaal gebruik maken van de hoogte. Je kunt extra opbergruimte creëren met plafondhoge kasten. Een andere optie is om de lege ruimte tussen een kast en het plafond op te vullen met mooie opbergboxen of manden. Hier kun je spullen in opbergen die je niet dagelijks gebruikt, maar wel op de kamer moet bewaren.

Maak slim gebruik van de muren

Je kunt de kale wanden opfleuren met posters en foto’s, maar het is nog beter om er een aantal planken aan te bevestigen. Wandplanken kun je gebruiken voor decoratie en tegelijkertijd inzetten als extra opbergplek. Dat is een win-winsituatie!

Koop een slaapbank

Is er geen ruimte voor een bed én een bank? Dan zijn slaapbanken natuurlijk de perfecte oplossing. Binnen een handomdraai verander je het bankstel in een comfortabel bed. Voor wat extra luxe en comfort kun je eens kijken naar hoekslaapbanken. Overdag kun je hier lekker op zitten met meerdere vrienden en ’s avonds is het geschikt als bed voor twee personen. Niet iedereen heeft de luxe van een tweepersoonsbed in een kleine studentenkamer, maar met deze slimme tip is het toch mogelijk.

Bespaar ruimte met multifunctionele meubels

Naast de slaapbank zijn er nog meer multifunctionele meubels waarmee je ruimte kunt besparen. Schaf bijvoorbeeld een tafel aan waar je lekker aan kunt eten, maar ook goed aan kunt studeren. Dan is een apart bureau ineens overbodig. En wat dacht je van een poef die functioneert als extra zitje én als salontafel met een dienblad erop? 

Creëer opbergruimte onder bed

Laat geen enkele plek in je kleine kamer onbenut. Is er nog ruimte onder het bed? Koop dan een paar lage opbergbakken om er slim gebruik van te maken. Je kunt ook kiezen voor een slaapbank met een opbergvak in de zitting en/of armleuning.

Kies voor veel lichte kleuren

Laat de kleine studentenkamer tot slot nog wat groter lijken door vooral gebruik te maken van lichte kleuren. Met een witte basis zit je altijd goed!