Hier is hoe je een Oosterse oase in je interieur en tuin brengt

Vandaag een warm thuis creëren met een Oosterse of Arabische invloed is niet zo moeilijk, het Oosterse interieur is immers heel erg populair geworden. De invloeden uit het Oosten zijn dan ook een prachtige combinatie van een etnische mix, hedendaags meubelen en decoratie. Het interieur en de inrichting hebben vooral te maken met architectonisch meesterschap, erfgoed, contrast tussen luxe en eenvoud, of ontwerpen die een blijvende indruk maken. De trends in een Oosters interieur zijn vaak een mengeling van gekruide traditionele patronen, inheemse handwerkartikelen, prachtig houtsnijwerk en decoratieve stoffen. Als je op zoek bent naar een exotisch en toch elegant gevoel bij je thuis, lees dan verder! Dit artikel biedt je nuttige tips om een Oosters interieur met een eigentijdse uitstraling in huis te brengen.

Het basisprincipe van een Oosters interieur

De meeste huizen in het Oosten richten zich op gastvrijheid. Daarom kan men enorme woonkamers en eetkamers vinden met dagbedden of zitplaatsen op de grond die minstens plaats bieden aan acht personen. Wij suggereren om zitplaatsen te decoreren met bijzondere kleurrijke Marokkaanse kussens en bijvoorbeeld een lage tafel met een prachtig Oosters thee set of een traditionele waterpijp. Deze elementen leggen immers de nadruk op gastvrijheid. Prachtige handgemaakte oosterse lampen en woonaccessoires van Ghalia maken je reis door het Oosten in je woonkamer, eetkamer of slaapkamer nog intenser.

Het kiezen van Oosterse decoratie en inrichting

Een Oosterse interieur stijl is vergelijkbaar met de dynamiek tussen vertrouwen en arrogantie: bij vertrouwen ga je een kamer binnen wetende dat je de beste bent, terwijl je bij arrogantie een kamer ingaat en iedereen vertelt dat je de beste bent. Evenzo moet je Oosters interieur met liefde worden versierd, maar het mag geen rijkdom en extravagantie uitschreeuwen.

Oosters meubelen concentreren zich sterk op bewerkte houten stukken en prachtig bewerkte deuren die geometrisch zijn en eenvoudige bloemenpatronen en palmboom motieven weergeven. Traditionele kisten gemaakt van hout, kunnen als decoratief stuk worden weergegeven. Vaak zijn meubels donkerrood van kleur, gegraveerd in goud, zilver of messing en komen ze in verschillende maten. Grote exemplaren worden over het algemeen in de gang weergegeven, maar je kunt ze ook veranderen in een salontafel of aan het bedeinde plaatsen om extra dekens en kussens in op te slaan.

Wat zijn de trends?

De kern in een Oosters interieur ontwerp en de patronen zullen altijd blijven bestaan, maar zullen met de tijd meegaan en daarom anders evolueren. Wat de meest recente trends betreft, bespreken we hieronder:

Kleuren

Neutrale kleuren met een vleugje felle kleuren, of een tweekleurige keuken waar de ene kleur neutraal is en de andere helder lijkt te zijn, behoren tot de huidige trends. Ook gewaagde kleurenbanken en geometrische stoelen, met weergave van grootschalige kunst aan de muur creëert een visuele diepteruimte met een gevoel van minimalisme.

Traditionele potten

Ruwe, rustieke kleipotten en prachtig geglazuurde potten worden zowel binnen als buiten even mooi weergegeven. En niet alleen met planten! Ze kunnen ook als decoratief stuk worden gebruikt. De beste plaatsen om traditionele potten te kopen is uiteraard ter plekke, zoals bijvoorbeeld in Bahla, het aardewerkstadje dat bekend staat om de productie van kleipotten. Maar ook in Nizwa kun je prachtig aardewerk kopen, variërend van kleine oliebranders, prachtige wierookbranders en grote waterurnen tot decoratieve potten. Raak je niet tot in het Oosten, dan hoef je zeker niet te panikeren. Er zijn heel wat leuke winkels te vinden die je zowel eenvoudige als prachtige en unieke Oosterse items bieden.

Natuurlijk licht en sfeer

De toepassing van prachtige gebrandschilderde deuren en ramen wordt in deze stijl gebruikt om natuurlijk daglicht in huis te brengen, wat op zijn beurt een charmante uitstraling aan de ruimte geeft. Het gebruik van kroonluchters wordt vaak gebruikt om een ​​luxe effect en een nieuwe dimensie aan de kamer te geven. Denk hierbij aan het mooie lichtspel van een Filigrain hanglamp met opening aan de onderzijde. Ook traditionele mooie lantaarns worden gebruikt, vooral buitenshuis om ‘s nachts een ​​magische en gezellige sfeer ‘s weer te geven. Over Oosterse tuinen hebben we het later in dit artikel, maar je kunt bijvoorbeeld oliebranders of moderne lantaarns gebruiken en rond het tuinmeubilair of in sommige hoeken van een kamer plaatsen of hangen.

Je ruimte vullen met kleurrijke en warme energie

Het textiel van Oosterse wevers zal altijd hetzelfde blijven, vooral de geometrische ontwerpen en het gebruik van heldere kleuren. Het kleurenpalet dat over het algemeen in de meeste kamers wordt gevolgd, is aardachtig met royaal gebruik van rijke kleuren zoals goud, rood, zilver, oker en oranje. Een ruimte een kleurrijke en warme energie geven, kan worden bereikt door heldere tapijten, stoffering, gordijnen, kussens en textuurverf. Daarnaast kunnen je muren bijvoorbeeld worden versierd met ingelijste schilderijen die de Arabische cultuur weergeven of wandtapijten en zelfs ingelijste traditionele zilveren sieraden om Oosters vakmanschap tentoon te stellen.

Hoe belangrijk zijn geometrische vormen in deze woonstijl?

Afhankelijk van het feit of je een traditioneel Arabisch interieur of iets met een moderne twist wilt, zijn er veel opties om te verkennen. Het meeste Arabische interieur richt zich nu op geometrische vormen. Ze worden constant gebruikt als een hoofdelement in Oosterse interieurontwerpen. Wat betreft de meubels, het is belangrijk om sierlijke details op te nemen, zelfs als de stijl die je hebt gekozen modern is.

Ook de Arabische architectuur wordt bepaald door gedurfde vormen en prachtige ornamenten. Dus als je deze invloed echt in je huis wilt brengen, kun je gebogen deuren en ramen, kolommen en sierlijke details en lijstwerk opnemen in je interieur. Je kunt ook kiezen voor een mozaïek of, als eenvoudiger alternatief, voor behang met patronen. Zorg ervoor dat je gewaagde kleuren zoals blauw en oranje gebruikt, maar probeer tegelijkertijd een warme en uitnodigende sfeer te behouden die specifiek is voor deze stijl.

Tips voor een succesvol modern Oosters huisontwerp

Voor hen die minder van de klassieke Arabische stijl houden, maar eerder van de moderne stijl, hebben we de volgende tips:

Geometrie en moderne schermen

De essentie van een enkelvoudig Arabisch thema zit in de geometrie, en wanneer we dat combineren met een modern thema, krijgen we een hybride formatie die ergens tussen overgang en hedendaags ligt. Een modern Oosters huisontwerp kan tegelijkertijd geometrie en modernisme integreren door houtgesneden schermen met een combinatie van moderne materialen te gebruiken om de dubbele sfeer te verhogen. Samen zullen deze aspecten met succes zowel de moderne als de Oosterse aspecten nabootsen.

Bogen in het modernisme

Een boog zou heel goed de bouwsteen kunnen zijn van een modern Arabisch thema voor huisontwerp. Omdat bogen een meer oosterse betekenis hebben, kan het wat lastig zijn om het een modern tintje te geven. Maar om het hoogtepunt van een modern Arabische interieur te bereiken, mag je niet overdrijven in het soort boog dat je gebruikt terwijl je de esthetiek ervan niet uit het oog verliest. Uiteindelijk hangt het allemaal af van de stijl van de boog die je gebruikt, en hoe sober je het kunt maken om binnen het concept van het Oosters basisprincipe te blijven.

Kleurenschema

Misschien is dit wel het lastigste aspect voor een modern Arabisch ontwerp. Het kleurenschema moet worden bepaald zonder alle ontwerpelementen niet te vergeten. Dit kan alleen gezond zijn als er een perfecte balans is tussen het moderne en het Arabische aspect. Omdat er een sterke tegenstelling is tussen de moderne en Arabische kleuren, hangt de uiteindelijke keuze af van in welke richting de rest van het interieur gaat. Als het vooral modern is, moet het kleurenschema warm en gezellig zijn om de twee stijlen in evenwicht te brengen. Als het meer traditioneel Arabisch is, moet het kleurenpalet worden afgezwakt tot een modern kleurenschema.

Relatieve ambiance

De sfeer wordt meestal bereikt door middel van verlichting. Ook in het modern Oosters interieurontwerp is het een belangrijk aspect. De meeste ontwerpers kiezen voor schemerige gouden verlichting in de vorm van armaturen om een ​​oosterse toets te doordringen en de moderniteit tegen te gaan die is verborgen in het algehele ontwerp.

Decoreren

Als het algehele ontwerpaspect van een modern Arabisch huis evenwichtig en proportioneel is, moet het interieur meer traditioneel zijn – met luxueuze, gouden traditionele accessoires en snuisterijen die overal op de tafels en nissen zijn neergelegd. Een meer synthetische benadering kan je bereiken door wandtapijten te combineren met een moderne esthetiek. Maar als je slechts een beetje modern in het ontwerp wilt hebben, dan is eenvoudig, bescheiden en onopgesmukt de juiste keuze voor je Oosters interieur.

Maak van je tuin een overweldigende ‘jannah’

Een Oosters geïnspireerd tuinontwerp is een kunstvorm op zich. Oosterse tuinen hebben de neiging om zeer nette regels en concepten te volgen en zijn voornamelijk gericht op water en schaduw. Deze tuinen zijn vaak bedoeld als voorstellingen van het paradijs op aarde. Om je eigen Oosterse tuin te creëren, begin je eerst met een beetje onderzoek en probeer je vervolgens enkele van de ideeën die je het meest aanspreken aan te passen om binnen de grenzen van je tuin te blijven. Hieronder vind je de stappen die je kunt nemen om je tuin om te toveren in een paradijs met Arabische en Perzische invloeden.

Stap 1: bekijk ontwerpvoorbeelden en zoek foto’s voor inspiratie

Zoek tuinboeken die verschillende aspecten van dergelijke tuinen, zoals stijl, lay-out en kleuren, aan de hand van afbeeldingen toelichten. Door deze boeken te lezen, vind je ook gedetailleerde uitleg over de principes van het aanleggen van dergelijke tuinen. Doe ook online onderzoek en je zult heel wat referenties tegenkomen over hoe deze tuinen hun vorm hebben gekregen. Uiteraard kun je ook deze landen gaan bezoeken om sommige van deze oude tuinen te bezoeken die nog steeds in deze landen aanwezig zijn, of als je vrienden hebt die in deze landen wonen, kun je hen vragen om je boeken en foto’s van deze tuinen toe te sturen.

Stap 2: Analyseer de kenmerken van Oosterse tuinen

Gebruik vooral de juiste tinten. Als je jouw onderzoek naar inspiratie start, zul je merken dat in Arabische, Perzische en islamitische tuinen, de juiste tinten zijn gebruikt om bepaalde delen van de tuin koel te houden in warme weersomstandigheden. Ook muren hebben een belangrijke functie: ze geven tuinen een gedefinieerde vorm en helpen bij de temperatuurregeling. En wat zeker niet mag vergeten worden, is de voorziening van water! In Oosterse tuinen vind je bijna altijd een centrale plek waar water aanwezig is. Dit kan in de vorm van een vijver of zwembad zijn, maar ook een jacuzzi of fontein. Kortweg, de meeste Oosterse tuinen hebben frisse kleuren, watervoorziening, lange bedden in de parterre-stijl, bogen met houten steun en symmetrische elementen.

Stap 3: Stel een watersysteem in

De Arabische tuinen worden geïnspireerd door oases, dankzij de schaarste aan water en de hitte. Waterzones zijn dus onmisbaar! Het gebruik van een fontein of om het even welke andere bron van watervoorziening wordt in de tuin meestal aangelegd met extra waterkanalen die uit vier richtingen komen. De vier kanalen zouden geassocieerd zijn met de vier rivieren die in het paradijs stromen. Ook zijn geometrisch gevormde vijvers of zwembaden in kleuren als jade en turkoois populairder dan ronde in Oosterse tuinen.

Stap 4: creëer een heerlijk aroma

Een ander belangrijk kenmerk van een Oosterse tuin is het aroma dat er ronddwaalt en je overspoelt van zodra je de tuin betreedt. Dit wordt bereikt door aromatische planten te selecteren, met bloemen die dat ook zijn. De meest voorkomende zijn citrusbomen, rozen en jasmijn.

Samengevat

Arabische tuinen en interieurs zijn uniek in hun stijl en als je iets vergelijkbaars wilt creëren bij je thuis, dan zul je zeker eerst voldoende tijd moeten besteden aan onderzoek en het vinden van inspiratie. Het bestuderen van de resultaten zal je de aspecten leren begrijpen die worden gebruikt om deze interieurs en tuinen te verwezenlijken.

Je kunt vloerkussens voor zitplaatsen, lichte kussens voor de bank, aardewerk en een traditionele waterpijp voor buiten en enkele traditionele zilveren accenten verwerken. Het gebruik van franjes en kwastjes op gordijnen en kussens voegt een extra laagje rijkdom toe. De gebruikte patronen zijn over het algemeen geometrisch van aard en overwegend rood, wit en zwart van kleur en gaan een leven lang mee. Vergeet ook geen kamerplanten toe te voegen, wat het gevoel van je eigen privé-oase zal vergroten. Let wel op dat de planten die je uitkiest goed passen bij je meubels en ontwerp patronen.