Hier moet je op letten als je een fauteuil gaat kopen

Fauteuils zijn er in verschillende uitvoeringen. Deze stoel is als het ware een eenzitter en een aanvulling op de bank die de meesten van ons in de woonkamer hebben staan. Een fauteuil heeft net zoveel luxe en comfort als een lekkere zitbank. Standaard fauteuils, relaxfauteuils en draaifauteuils, hebben een draaibare poot, waardoor je kunt draaien in elke gewenste richting. Het enorme aantal keuzemogelijkheden maakt het kopen van een fauteuil nog niet zo gemakkelijk als dat het lijkt. Weet jij waar je precies allemaal rekening mee moet houden als je een draaistoel gaat kopen?

Veel verschillende soorten fauteuils

Een klassieke of een moderne fauteuil die manueel of juist elektrisch verstelbaar is? Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee dient te houden bij de aankoop van een fauteuil. Wij zetten voor jou alles op een rijtje zodat je daarna weloverwogen een fauteuil kunt aanschaffen.

Zorg dat je een duidelijk beeld hebt van wat je wil

Ben jij op zoek naar een strak en modern design of wil je juist meer een klassieke stoel? Zorg ervoor dat je voordat je op zoek gaat een duidelijk beeld hebt van wat je wil. Moet de stoel in de huidige stijl van je interieur passen, of juist zorgen voor een stijlbreuk? In een modern interieur kun je af en toe experimenteren, waar op Pinterest veel voorbeelden van te vinden zijn.

Alle kleuren fauteuils zijn mogelijk

Tegenwoordig zijn fauteuils vrijwel in elke kleur leverbaar. Houd ook bij de keuze van de kleur rekening met de ruimte waar de stoel komt te staan. Wil je je nieuwe fauteuil goed op de andere meubelen afstemmen? Ga dan eens langs een expert en neem een foto van je huidige interieur mee. Vooral close-up foto’s van gebruikte stoffen kunnen erg handig zijn.

Het materiaal van de fauteuil

Bij het kopen van fauteuils moet je namelijk ook een keuze maken in het materiaal van de bekleding van de fauteuil. Het maken van een weloverwogen keuze is natuurlijk erg belangrijk aangezien je niet elke maand een nieuwe fauteuil koopt. Elk materiaal heeft namelijk zijn voor- en nadelen. Je vindt tegenwoordig fauteuils die gemaakt zijn van stof, leer, kunstleer en kunststof. Neem de voor- en nadelen van de verschillende materialen mee in de keuze die je maakt, voordat je definitief een beslissing maakt.

De ideale zithouding van een fauteuil

Een belangrijk punt voor het zitcomfort van een fauteuil is de ideale zithoogte en zitdiepte hiervan. Deze is mede afhankelijk je lichaamslengte. Het is belangrijk om de hoogte van de stoel goed af te stellen. Nog een reden om eens langs een expert te gaan, waar je kunt proefzitten. Op die manier kun je samen met die experts bepalen wat het beste bij jouw afmetingen past.

De hardheid van de zitting

Een ander belangrijk onderdeel van de fauteuil is de hardheid van de rugleuning en zitting. Kies hiervoor waar je je prettig bij voelt, maar ook wat goed is voor je lichaam. Of het nu een stoel is waar je lekker in weg kunt zakken of een wat stevigere stoelzitting, de keuze hierin is persoonlijk.

Fauteuils kun je op verschillende manieren verstellen

Er is de keuze uit manueel verstelbare stoelen of 1-2 motorig automatisch verstelbare stoelen. Bij de manueel verstelbare variant zijn alle instellingen van de stoel handmatig vast te zetten voor de ideale zithouding. Bij de elektrisch verstelbare stoelen doe je dit via de één of twee motorische bediening, waarmee je de stoel geheel naar wens kunt instellen.

Laatste fauteuil die we met je willen bespreken is de zogenaamde sta-op stoel. Dit is een relaxfauteuil die voorzien is van een elektromotortje. Deze biedt op een veilige manier ondersteuning bij het opstaan en zitten. Dit is wellicht een goede optie als je moeite met omhoog komen hebt.