Hoe overleven mijn kamerplanten de zomerhitte?

De warme schijnende zon, ‘s avonds langer buiten kunnen zitten, hoge temperaturen,… Kortom, er is weinig negatiefs te zeggen over de warme zomerdagen. Ook onze plantjes denken er zo over. Want wat is er nu beter voor planten dan hoge, warme temperaturen waardoor ze nog wat beter en sneller groeien? Maar net zoals bij de mens is té warm natuurlijk ook niet goed. Hoe overleven je planten de zomerhitte nu het best?

Hoe overleven je planten de zomerhitte

Hoeveel water moeten je planten in de zomer nu juist krijgen?

Het keyword is natuurlijk water. Zonder water kan een plant niet overleven. Bij hoge temperaturen verdampt er ook meer water, waardoor je best je plantjes net dat tikkeltje meer water geeft dan normaal. Kamerplanten zijn potplanten waardoor deze heel wat minder grond hebben dan tuinplanten. Daardoor drogen ze ook gemakkelijker uit. Deze planten extra water geven is bijgevolg zeker een must. Hoeveel water moeten je planten in de zomer dan exact krijgen? Dat hangt natuurlijk af van plant tot plant. Het spreekt voor zich dat bijvoorbeeld een kleine vetplant veel minder water nodig heeft dan een grote palmplant. De gouden regel is: hoe hoger de temperaturen, hoe meer water er verdampt, dus hoe meer water er naar de plant moet gaan om dezelfde hoeveelheid van normale dagen op te nemen. Planten extra water geven blijft nog steeds de belangrijkste opdracht!

Wat kan ik nog doen?

Planten hebben zonlicht nodig. Bij hoge temperaturen is het echter een goed idee om deze regel kortstondig aan je laars te lappen. Een kamerplant die achter glas staat krijgt al heel wat zonlicht binnen. Met de aanwezigheid van glas versterkt dit effect. Daardoor kunnen de bladeren van je plant verbranden. Het is dan aangewezen om de plant tijdelijk uit de zon te plaatsen tot de warmste dagen voorbij zijn.

Hoe overleven je planten de zomerhitte met al deze hoge temperaturen?

In huizen met veel ramen kan de temperatuur binnen gemakkelijk hoger oplopen dan buiten. Te hoge temperaturen kunnen ook schadelijk zijn voor je plant. Zoek daarom voor je plant de iets koelere plekjes op in huis. Denk maar aan kamers met weinig ramen zoals bijvoorbeeld de garage, een kelder,… . Of zet ze overdag buiten in de schaduw.

kamerplanten

Je plant overleeft de hitte immers wel, hij vraagt gewoonweg een beetje extra aandacht in de zomer!