Overlast stoppen in en rondom je huis? Schakel hulp in!

In en rondom het huis kun je te maken krijgen met veel verschillende soorten overlast. Het kan natuurlijk zo zijn dat de buren veel lawaai maken. Dan is het vaak voldoende om te vragen of zij iets stiller willen doen. Er zijn ook soorten overlast waar je zelf niets tegen kunt ondernemen en dan is het aan te raden om professionele hulp in te schakelen.

Geluidsoverlast

Als je ’s avonds niet kunt slapen door harde geluiden vanuit de omgeving, dan kan dit als heel erg storend worden ervaren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een discotheek of geluiden afkomstig van een drukke autoweg. Voor dit soort zaken kun je klachten indienen bij de gemeente. Vaak wordt hier in eerste instantie weinig mee gedaan, omdat je moet kunnen aantonen dat het daadwerkelijk storend is. Hiervoor kun je een geluidsmeting laten doen, waardoor je jouw klacht kracht bij zet met cijfers die zwart op wit staan.

Het gaat daarbij niet alleen om het aantal decibel, zoals vaak wordt gedacht, maar er komt meer bij kijken. Ook de akoestiek van een ruimte en de normen met betrekking tot de hoeveelheid geluid worden in zo’n rapport meegenomen.

Besmettingen van buitenaf

Ook binnenshuis kan overlast voorkomen waar je liever vanaf wilt. Een daarvan is bijvoorbeeld legionella besmetting. Deze bacterie lijkt veel op salmonella, maar deze vorm komt voor in water in plaats van in voedsel. Hij groeit heel erg goed op plekken waar stilstaand water is en zijn ideale broedplaats is dan ook stilstaand leidingwater. Wanneer je er eenmaal last van hebt, kun je er zelf niets meer tegen doen.

Mocht je het idee hebben dat er iets in jouw leidingen zit wat daar niet hoort, kun je de hulp van www.strooming.nl inschakelen. Zij komen bij jou thuis metingen doen om erachter te komen of je te maken hebt met een besmetting.

Overlast bij verbouwingen

Naast geluidsoverlast zijn er nog andere vormen van hinder waar je mee te maken kunt krijgen tijdens een (grote) verbouwing. Als je net een nieuwe woning hebt aangeschaft, is het altijd raadzaam om een controle op asbest te laten doen. Vooral in de vorige eeuw is deze stof veel gebruikt in de bouw van huizen en kantoren. Pas later werd bekend dat dit mineraal veel gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. Dat is dan ook de reden dat de overheid er alles aan wil doen om dit op een veilige manier te verwijderen. Als je het weg wilt halen, moet je hiervoor altijd een gecertificeerde onderneming inschakelen.

Voordat je overgaat tot het verwijderen, moet je altijd een asbestinventarisatie laten doen. Hieruit volgt een rapport waardoor je precies weet welke vorm zich in jouw woning bevindt. De meest toegepaste soorten zijn wit, bruin en blauw asbest.

Nare geurtjes

Het kan gebeuren dat het niet lekker ruikt in huis, maar vaak is dat van korte duur. Als het langer aanhoudt, ligt de bron van de geur vaak ergens waarvan je geen idee hebt. Het is slim om dan hulp in te schakelen en een geuronderzoek uit te laten voeren. Hierbij kom je erachter waar de geur vandaan komt, maar bovenal hoe je ervan af komt, want dat is natuurlijk het belangrijkste!