Eiken balken en planken voor buiten: Landelijk luxe!

Bij het selecteren van de juiste tuinhoutsoort zijn er diverse factoren waar men rekening mee houdt. En wanneer de factor prijs buiten beschouwing gelaten wordt, zou praktisch altijd voor eikenhout gekozen worden! Eikenhout is nog altijd erg populair als ‘luxe tuinhout’ en een overkapping en tuinhuis vervaardigd uit eikenhout staat garant voor een prachtige sfeervolle look, gecombineerd met een traditionele en landelijke uitstraling. Maar dat is niet alles, met een duurzaamheidsklasse 2 weet u zeker dat u lang kunt genieten van uw buitenconstructie, dit houdt namelijk in dat onbehandeld eikenhout buiten een levensduur heeft van 20 – 25 jaar. In vergelijking met douglas, een goedkoper alternatief op het gebied van onbehandeld tuinhout met een levensduur van 10 – 15 jaar, scheelt dit dus nogal.

Eikenhout - interierspecialisten.net

Aangedroogd eikenhout, fijnbezaagd of geschaafd?

Voor buitentoepassingen wordt, zeker in het geval van balken, veelal gekozen voor ‘aangedroogd (ad) eikenhout’. Dit wilt zeggen dat het hout relatief vers is en een vochtpercentage van 20 – 25% bevat. Aangedroogd hout wordt met name gebruikt voor buitengebruik (onbehandeld tuinhout van zowel eiken als douglas). Houdt hierbij rekening met het feit dat dit hout dus, na gebruik, nog zal drogen en dus ook zal werken. Hier kunnen (droog)scheuren ontstaan, maar ook krimp / uitzetten komt mogelijk voor.

Dit geldt zowel bij fijnbezaagd als geschaafd hout. Maar wat is nu precies het verschil? Fijnbezaagd hout betreft machinaal gezaagd hout zonder nabewerking(en). Fijn bezaagd hout vertoond aan het oppervlakte nog houtvezels en bevat mogelijk oneffenheden aan het oppervlakte, evenals lichte afwijkingen in breedte en dikte. Geschaafd hout is een fijnbezaagd prodat dat vervolgens nog geschaafd is, met het oog op het vervaardigen van een recht, maatvast en ‘glad’ oppervlakte. Door het schaven worden de houtvezels en oneffenheden aan het oppervlakte van het hout verwijderd en komen deze niet (nauwelijks) meer voor. Met name indien ‘maatvastheid’ een belangrijke voorwaarde is wordt veelal gekozen voor geschaafd hout ten opzichte van fijnbezaagd hout. Geschaafd eikenhout combineert de prachtige uitstraling van (onbehandeld) eikenhout met het gemak van een rechte, maatvaste en ‘gladde’ eiken balk of plank. En ga je de balk nog behandelen, zowel fijnbezaagd als geschaafd zijn hier geschikt voor, maar verf, beits en/of olie wordt door ruw hout net iets beter opgenomen dan door geschaafd hout.

HOUTvakman.nl.

Bij HOUTvakman.nl bestelt u de eiken balken, zowel fijnbezaagd als geschaafd, niet alleen super voordelig, maar ook op maat! Een eiken balk op maat bij HOUTvakman.nl, zelfs haaks gezaagd indien gewenst en ook dit bestelt u eenvoudig online mee. Maar dat is niet alles, wij bieden een gericht assortiment hout, waaronder vuren, douglas en eikenhout. Naast balken vindt u ook een topcollectie tuinplanken bij HOUTvakman, zowel ‘standaard’ planken als diverse rabatdelen uiteraard.