Zonnige dagen zijn heerlijk, maar we willen niet dat het binnenshuis te warm wordt. Te hoge temperaturen binnen voelen simpelweg niet fijn aan en zijn funest voor je productiviteit. Reden genoeg om voor een lekker koel klimaat te zorgen. Maar hoe doe je dat tijdens de warmste maanden van het jaar? Deze tips helpen je op weg.

Kies de juiste tijden om te luchten

Kies de juiste momenten om je ramen en deuren open te gooien. De perfecte timing is in de koele ochtenden en avonden.

Sluit de boel altijd weer voordat de temperatuur oploopt. Tijdens de heetste uren van de dag kan je het beste alles dicht houden.

Ga voor kruis ventilatie

Is het buiten nog lekker koel of juist aan het afkoelen? Ga dan voor kruis ventilatie. Dat doe je door ramen aan tegenovergestelde zijden van het huis open te zetten. Dit helpt bij het afvoeren van warme lucht en het binnenhalen van lekker koele lucht.

Investeer in zonwering

Goede zonwering maakt een wereld van verschil. Alle andere tips in dit artikel kunnen niet op tegen goede zonwering voor deuren en ramen. Bijvoorbeeld rolluiken, screens, zonneschermen of markiezen. Ook zonwerende (rol)gordijnen zijn een goed idee.

Welke zonwering het beste is, hangt af van wat je wensen precies zijn. En wat je budget is natuurlijk. De prijzen lopen flink uiteen.

Investeer in een airco

Is je huis lastig koel te houden? Of heb je snel last van de warmte? Dan is het een goed idee om te investeren in een airco. Je kan voor een ingebouwde airco gaan of een los model. Een los model kan je makkelijk opbergen als de warme maanden weer voorbij zijn.

Vervang gloeilampen

Gloeilampen geven veel warmte af. En die extra warmte kan je natuurlijk niet gebruiken in de zomer. Vervang gloeilampen daarom met energiezuinige LED-lampen. Die produceren veel minder warmte. En het is ook meteen beter voor het milieu en je portemonnee.

Voorzichtig met apparaten

We gebruiken allerlei apparaten in huis die flink wat warmte afgeven. Denk aan je kookplaat, oven en droger. Die kan je dus beter zo min mogelijk gebruiken tijdens de warmste uren van de dag.

Kies koelere ruimtes

De temperatuur in huis kan flink verschillen per kamer. Kijk wat in jouw huis de koelste kamers zijn en maak hier meer gebruik van.

Door Interieur