Je keuken schilderen doe je zo!

Het schilderen van de keuken zal deze een totaal andere uitstraling kunnen geven. In sommige opzichten is het schilderen van de keuken een makkelijker project dan het schilderen van een slaapkamer of een woonkamer, omdat de hoeveelheid muur ruimte meestal beperkt is. Het grootste deel van de muur ruimte van een keuken wordt bezet door onderkasten, bovenkasten en achterwanden. Het nadeel is dat het kleine gebied dat nog moet worden geverfd, meestal uitgebreid moet worden schoongemaakt en voorbereid. En dus informeerden wij bij verschillende experts, van Haagse schilders, tot Limburgse, om met de beste tips te komen. Lees daarom snel verder om zelf je keuken te kunnen schilderen? Kom je er na het lezen achter dat het toch nog te ingewikkeld voor je is, dan kun je altijd nog bepalen dat je een professionele schilder nodig hebt.

Voorbereiding

Het schilderen van de keuken begint met het kiezen van de juiste verf, het uitzoeken hoeveel je nodig hebt en het bedekken van alle oppervlakken om de ruimte klaar te maken voor het schilderen.

Kies een kleur en afwerking van de keukenverf

In de keuken wordt veel tijd doorgebracht, dus kies verstandig je kleuren. De beste keuken kleuren hebben meestal een hoge visuele impact en zorgen voor een fijne sfeer. Glans en halfglans zijn meestal de beste verf afwerkingen voor de keuken, terwijl mat zelden wordt aanbevolen omdat het moeilijk schoon te maken is en vochtdruppels er strepen op veroorzaken.

Bereken de vierkante meters van je muren, zodat je weet hoeveel verf je moet kopen. Gewoonlijk zal de ruimte in een nieuwbouw keuken kale muren bevatten, maar in een bestaande keuken staat er al van apparaten. Bereken de vierkante meters van elke muur door de kamerhoogte  te vermenigvuldigen met de kamerlengte. Tel vervolgens alle muren bij elkaar op om het totaal te krijgen. Voor een keukenrenovatie wordt de keuken volledig gevuld met kasten, apparaten, vloeren en meer. In dit geval heb je veel minder vierkante meters dan in een lege ruimte. Kasten nemen het grootste deel van de wand ruimte in beslag. Een eenvoudige methode is om voldoende verf te kopen om alle muren te bedekken alsof het een lege kamer is. De extra verf kan worden bewaard.

Bepaal het te schilderen gebied

Bij een nieuwe keuken in een lege ruimte zonder afgewerkte vloer is afplakken en afdekken niet nodig. Verfdruppels op de ondervloer worden door de vloerbedekking afgedekt. Als je een verfspuit gebruikt, moet je plastic over deuren naar aangrenzende kamers hangen om te voorkomen dat verfnevel daar op komt. Breng voor de afgewerkte kamer schilderstape aan op de bekleding voordat je de muren schildert. Leg een doek op de vloer. Dek grote voorwerpen zoals kasten, apparaten en tafels af met plastic zeilen of met afdekfolie.

Reinig alle te schilderen oppervlakken

Tenzij je te maken heeft met een lege kamer met lege wanden, zullen de keukenmuren goed moeten worden schoongemaakt. Vooral de gebieden boven en rond het fornuis, de oven en het aanrecht moeten worden schoongemaakt met warm water en een ontvetter. Verwijder stof en spinnenwebben van de bovenkant van plinten en andere bekleding met een stofzuiger en een vochtige doek of kleefdoek.

Rol de grote gebieden

Bepaal welke gebieden groot genoeg zijn voor de verfroller. Giet een kleine hoeveelheid verf in de bak en rol de verf goed uit. Rol de grote ruimtes van de muur en breng de roller tot ongeveer een centimeter of twee van de schilderstape. Daarna kun je de randen met de kwast verven.

Laat de verf ongeveer twee uur drogen. Verfkleuren bereiken hun volledige potentieel door in twee of zelfs drie lagen aan te brengen. Laat de verf minimaal een paar uur drogen, rol en verf dan nog een keer.