Je neemt met de nodige regelmaat een vervelende geur waar, maar weet niet waar deze vandaan komt

nare lucht in huis

Sinds een paar weken valt het je op dat er een naar luchtje in huis hangt. Het is niet voortdurend het geval, maar bij vlagen neem je een onaangename geur waar. Het lijkt een combinatie van afval en bedorven etensresten, maar desondanks kun je niet precies plaatsen waar het naar ruikt of precies vandaan komt. Voorheen was het nooit echt een probleem, maar omdat je het de laatste tijd steeds vaker opvalt, ben je stiekem toch benieuwd wat de bron is en wat er tegen te doen valt. 

Geuroverlast kan allerlei oorzaken hebben. Ongetwijfeld zijn er veel dingen te bedenken die een vreemde geur in huis kunnen veroorzaken. Denk maar eens aan een muffe lucht die veroorzaakt kan worden door overmatig vocht. Er kan door ophoping van vocht in de muren of in de vloer of door een te hoge luchtvochtigheid bijvoorbeeld schimmel ontstaan. Maar ook te veel condens op de ramen kan voor vochtproblemen zorgen, waardoor kozijnen of plinten kunnen gaan rotten en een nare lucht tot gevolg hebben. 

De oorzaken van geuroverlast kunnen heel uiteenlopend zijn

Maar ook stof op lampen of radiatoren kunnen voor problemen zorgen. Net zoals dat een niet of niet op tijd gereinigde airco er voor kan zorgen dat er een vreemde geur verspreid wordt door je huis. Ook de bedrading in de muren of van elektronische apparaten kan doorbranden of warm plastic voor een onaangename lucht zorgen. Kapotte bedrading wil daarnaast ook met de nodige regelmaat voorkomen en is vaak te herkennen aan een stinkende lucht gelijk aan die van brandend plastic. 

Denk daarnaast ook eens aan etensresten die onverwacht op vreemde plaatsen bederven. Dat wil nog wel eens gebeuren als je kids of huisdieren eten verstoppen en vervolgens vergeten. De geuren die daarmee gepaard gaan, wil je het liefst vermijden. Denk bijvoorbeeld eens aan een vergeten stuk Franse kaas of een stuk vlees. Net zoals een stinkende afvoerput, die door een overschot aan etensresten niet meer als de meest frisse locatie in je keuken ruikt. 

Natuurlijk mag je ook problemen met de afvoer in huis niet vergeten. De eerder genoemde afvoerput kan een reden zijn, maar ook problemen of defecten met de riolering kunnen een belangrijke oorzaak zijn voor geuroverlast in je woning. Het laatste dat je wilt is dat de geur van wat je in het toilet wegspoelt je wooncomfort doet verminderen. 

Specialisten kunnen je helpen de oorzaak te achterhalen 

Mocht je er na alle verschillende opties echter nog steeds niet zeker van zijn waar een vervelende geur in huis vandaan komt, dan kun je ook een specialist in dienst nemen om te achterhalen wat de oorzaken van de geuroverlast zijn. Strooming is een bedrijf gespecialiseerd in het achterhalen van waar je overlast vandaan komt en praktische oplossing aan te dragen om deze te verhelpen. Met jarenlange ervaring weten zij je vakkundig te assisteren om onaangename bijkomstigheden in je woning te identificeren en te verhelpen.