Klusjes in huis: 4 tips

Het voorjaar is de ideale tijd om klusjes in huis aan te pakken. Het begint weer te kriebelen als het mooi weer is. Bovendien kunnen ramen en deuren weer open om het huis lekker door te luchten tijdens en na een klus. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je thuis aan de slag gaat? Dit zijn de 4 belangrijkste tips voor thuisklussers.

1. Werk altijd in veilige kleding

Elk jaar zijn er relatief veel mensen die bij het thuis klussen gewond raken. Meestal is de oorzaak dat ze niet hebben gekozen voor veilige kleding. Speciale veiligheidskleding, zoals deze veilige werkschoenen, kan veel verwondingen voorkomen. Engelbert strauss is al jaren de marktleider als het gaat om veilige werkkleding. Denk aan schoenen met stalen neuzen, veilige werkbroeken met handige verstevigingen bij de knieën en goede werkhandschoenen. Door te kiezen voor veilige kleding beperk je het risico op verwondingen tot een minimum.

2. Vergeet het schoonmaken niet

Veel klussers zijn zo enthousiast aan het klussen, dat ze vergeten om hun werk regelmatig even schoon te maken. Op bepaalde momenten is schoonmaken echter extra belangrijk voor het resultaat van je klus. Denk aan het ontvetten van hout voordat je het gaat schuren en het stofvrij maken voordat je gaat schilderen. Ook voor het kitten of lijmen van onderdelen is schoonmaken echt essentieel. Anders is er kans dat je werk lelijk wordt of dat verf of lijm niet goed kan hechten op de ondergrond.

3. Neem de tijd voor je klus…

Klus jij op een moment dat je er eigenlijk niet voldoende tijd voor hebt? Haasten maakt een klus zelden beter. Het vergroot de kans op ongelukken en bovendien kan haast zorgen voor een tegenvallend resultaat. Neem de tijd voor je klus en doe het dus ook op een moment dat het goed uitkomt. Raak je gefrustreerd? Neem even afstand om af te koelen en ga desnoods pas de volgende dag verder. Rust zal je werk bevorderen.

4. …maar ook weer niet teveel

Ken je het programma ‘Help, mijn man is klusser’? Het programma werd jaren geleden uitgezonden maar is nog steeds heel herkenbaar. Een van de partijen (meestal de man) begon aan een klus die eigenlijk wat te moeilijk was. Het werk bleef jaren liggen en vaak leefde het gezin in een halve bouwval. De TV presentator kwam de boel dan redden. Natuurlijk is het programma een voorbeeld van extremen, maar toch komt het vaker voor dan je denkt dat klussen niet worden afgemaakt. Kies klussen die overzichtelijk zijn en die je zeker denkt aan te kunnen. En zorg voor back-up als het toch niet lukt: vraag vrienden of familieleden om te helpen. Of schakel alsnog een professionele klusser in om het karwei af te maken.

Thuis klusjes doen is hartstikke handig. Je kunt heel veel zelf doen, zeker als je een beetje handig bent. En onthoud: handig worden kun je alleen als je oefent. Door verschillende klusjes te proberen ontdek je vanzelf waar je goed in bent. En met deze 4 tips zorg je ervoor dat je veilig, verstandig en netjes kunt werken.