Hoe en wat, goede ventilatie in huis

goede ventilatie in huis

Het is niet alleen voor je eigen gezondheid erg belangrijk dat er goede ventilatie is in je huis. Dit zorgt er ook voor dat er minder tot geen schimmelvorming komt en zal op den duur beter zijn voor de levensdeur van je meubels en waarde van je huis. De vraag die er bij velen naar boven komt is: waarom is de juiste ventilatie goed voor ons? Het kan ook zo zijn zijn dat je al iets meer weet over ventilatie. Een Zehnder ventilatiebox installeren heb jij allang gedaan. Toch moet je ventilatiesysteem ook goed onderhouden worden. In deze blog lees je waarom en hoe je dit doet!

Ventilatie en gezondheid

Slechte ventilatie kan door verschillende oorzaken komen. Zo kun je bijvoorbeeld je verwarming lekker hoog hebben staan, zonder een raam open te zetten om zoveel mogelijk te kunnen besparen op je stookkosten. Hiernaast is het ook heel goed mogelijk dat er geen ventilatieroosters of mechanische ventilatie in huis te vinden is. Iets wat velen van ons eigenlijk niet weten, is dat het openzetten van een deur of een raam niet genoeg is om de juiste hoeveelheid gezonde lucht binnen te krijgen. Er komt wel nieuwe lucht naar binnen, maar de lucht wordt niet gefilterd en ‘’schoongemaakt’’. Deze is dus niet echt daadwerkelijk fris Dit is wel erg belangrijk voor jouw en mijn gezondheid, want als de ventilatie niet goed is in je huis kun je de volgende gezondheidsklachten krijgen:

  • Hoofdpijn
  • Uitdroging van de huid
  • Duizeligheid/ je licht voelen in je hoofd
  • Droge en prikkende ogen
  • Ademhalingsproblemen
  • Huiduitslag
  • Donkere kringen onder je ogen
  • Vermoeidheid 

De Universiteit van Maastricht heeft onderzoek gedaan en kunnen aantonen dat er wel daadwerkelijk een relatie is tussen een slecht binnenklimaat en hogere zorgkosten. Mensen met een slechte ventilatie in huis waren gemiddeld meer en langer ziek en melden zich dus ook vaker ziek op werk. De hoofdoorzaken hiervan bleek slechte ventilatie en achterstallig onderhoud te zijn. Dit zorgt ervoor dat er stof en schimmels zitten in huis die de luchtkwaliteit tamelijk verslechteren. Een goede ventilatie is dus echt van belang!

Wat is dan wel goede ventilatie?

Dat het belangrijk is dat de ventilatie binnen goed is voor je gezondheid, ja dat is inmiddels wel duidelijk. Wist je ook dat mensen de meeste tijd van hun leven binnen besteden? Dit komt op een gemiddelde neer van 80% per dag. Dat is erg veel en vast veel meer dan je had verwacht. Des te belangrijker is het voor ons om ervoor te zorgen dat we genoeg gezonde lucht binnen krijgen. Er is gelukkig is voor elk probleem een passende oplossing: je kunt ventilatieroosters aanschaffen of een mechanisch ventilatiesysteem laten inbouwen. Deze twee ventilatiesystemen filteren de lucht en zorgen ervoor dat schone (gefilterde) lucht naar binnen gaat en dat de vieze en vervuilde lucht van binnen naar buiten stroomt.
Het kan zo zijn dat er al een ventilatiesysteem in je huis was gebouwd toen je het kocht. Of dat je er al een zelf in hebt laten bouwen. Heb je dus al een ventilatiesysteem? Dan is het net zo belangrijk om deze met regelmaat te laten onderhouden. Ventilatieroosters zitten over het algemeen niet heel erg ingewikkeld in elkaar en deze kun je prima zelf schoonhouden. Dit kan gewoon door het stof ertussen uit te zuigen met een stofzuiger en de onderdelen schoon te maken met een sopje en een doekje. Een mechanisch daarentegen ventilatiesysteem, is wel een stukje lastiger om echt goed en grondig schoon te maken. Hiervoor kun je gelukkig wel iemand van een professioneel bedrijf (bijvoorbeeld Feenstra) laten langskomen die goed bij de onderdelen kan om deze goed schoon te kunnen houden. Een ventilatiesysteem hoeft niet heel vaak schoongemaakt te worden. Om de 2 jaar (ongeveer) dient de ventilatie box gereinigd te worden en elke 6 jaar moet er een eenmalige reiniging worden uitgevoerd. Dat valt dan wel weer reuze mee! In uitzonderlijke gevallen komt er uit de controle dat je mechanische ventilatiebox vervangen moet worden. Geen paniek, dit is alleen maar goed voor je eigen veiligheid en vooral de brandveiligheid.