Je salontafel stylen: 5 x inspiratie

Je salontafel stylen

De salontafel is een belangrijk meubel in je interieur. Het is de plek waar jij samen met familie of vrienden een kopje koffie drinkt, de dag bespreekt of ‘s avonds je drankje op zet als je naar je favoriete serie kijkt. Vaak wordt de salontafel gewoon in de woonkamer geplaatst zonder erover na te denken hoe je hem kunt stylen. Dat vinden wij best zonde! Je kunt de salontafel immers heel leuk stylen én je kunt er je favoriete accessoires op kwijt. Kan je nog wat inspiratie gebruiken? Kijk dan gezellig mee!

1. Salontafel stylen met bloemen en planten

Bloemen en planten in huis zijn altijd fijn. Met een beetje groen fleur je je interieur helemaal op! Daarom zijn bloemen en planten ideaal om je salontafel mee te stylen. Kies een bijzondere kamerplant of zet meerdere kleine plantjes naast elkaar. Een boeket bloemen kan natuurlijk ook, zeker als je ze in een mooie vaas plaatst. Het duurt nog even voordat het officieel lente is, maar dat wilt niet zeggen dat je al geen prachtig lenteboeket op je salontafel kunt plaatsen. De meeste lentebloemen zijn nu al te koop. In het voorjaar zijn narcissen, irissen, pioenrozen, hyacinten, seringen en tulpen een mooie keuze. Deze bloemen gaan vrolijk dansen als ze gekieteld worden door de eerste zonnestralen!

Salontafel stylen met bloemen en planten

2. Salontafel stylen met kaarsen

Kaarsen zijn ideaal om je interieur gezelliger en warmer te maken. Het is dan ook een leuk idee om je favoriete kaarsen in de mooiste kandelaars en waxinelichthouders uit te stallen. Hoe kun je jouw woning fris laten ruiken? Met heerlijke geurkaarsen natuurlijk! Leuk aan geurkaarsen is dat je ieder seizoen van geur kunt wisselen. In de winter vind je het wellicht prettig als je huis warm en kruidig ruikt. In het voorjaar ruikt een frisse bloemengeur dan weer heel lekker. Je hoeft het trouwens niet alleen bij kaarsen te houden. Je kunt ook je salontafel stylen met bloemen én kaarsen. Let er dan wel op dat de bloemen ver genoeg van de kaarsen staan. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je woonkamer in vuur en vlam staat.

Salontafel stylen met kaarsen

3. Boeken

Ben jij een boekenliefhebber? Dan vind je het misschien leuk om je salontafel te stylen met boeken. Als je een salontafel hebt die maar uit één tafelblad bestaat, stapel dan twee of drie boeken op elkaar. Liefst van groot naar klein voor een rustig effect. Hierbij is het wel belangrijk dat de kleuren bij elkaar passen, bijvoorbeeld allemaal zwart-wit boeken. Je favoriete romans op de salontafel leggen is ook mogelijk, maar de kans is klein dat de kleuren van de verschillende romans mooi bij elkaar zullen passen. Als je een salontafel hebt die uit twee lagen bestaat, dan kan je onderaan ook een paar boeken op elkaar stapelen. Let er wel op dat je niet overdrijft. Het gaat nog altijd om je salontafel, je moet er dus geen boekenkast van maken.

boeken op salontafel

4. Dienblad of schaal

Ook een dienblad of schaal staat ontzettend leuk op een salontafel. Je kunt deze precies stylen zoals jij het mooi vindt. Je kunt er mooie (geur)kaarsen op uitstallen, een bos bloemen, een klein plantje of accessoires per seizoen. Zo kan je in de winter een mooie krans op een schaal leggen met een groot windlicht erin. In de lente is het dan weer heel leuk om kleurrijke accessoires neer te zetten. Ook rond het dienblad kan je nog mooie items neerleggen, maar zorg ervoor dat het geheel niet te druk wordt.

Dienblad of schaal op salontafel

5. Zorg voor hoogteverschil

Ga je jouw salontafel stylen? Zorg dan voor genoeg hoogteverschil. Veel mensen maken namelijk de fout om accessoires met dezelfde hoogte te kiezen. Kies bijvoorbeeld voor een grote mand met boeken en wat kleinere items in verschillende formaten, zoals op onderstaande foto. Dit creëert meer hoogteverschil waardoor het geheel er levendiger uitziet. Je kunt ook zorgen voor hoogteverschillen door te werken met lagen. Leg bijvoorbeeld een stapel boeken op je salontafel en plaats hier dan een accessoire op zoals een kaars of een klein plantje. 

Zorg voor hoogteverschil

Zo, dit zijn vijf tips voor het stylen van je salontafel. Wil je jouw salontafel graag afstemmen op je interieur? Hier vind je 3 looks om te creëren met salontafels: industrieel, strandlook en Westerse woonstijl!