Langer zelfstandig thuis wonen, wat komt daar allemaal bij kijken?

Ouder worden. Het is iets waar we allemaal mee te maken krijgen. Heel wat mensen zien ertegenop. Vooral naar de periode waarin het moeilijker wordt om zelfstandig thuis te wonen, waardoor je genoodzaakt bent om naar het rusthuis te gaan. Toch kun je met wat aanpassingen lang zelfstandig thuis wonen.

Maak aanpassingen aan je woning

Fysieke ongemakken zijn vaak de eerste tekenen van ouderdom. Het wordt steeds moeilijker om de trap op en af te gaan, om een bad te nemen of veel afstand af te leggen in huis. Het installeren van een traplift kan je helpen met het ongemak om steeds weer trappen te moeten doen. Je kan hierop besparen met een tweedehands traplift. Een andere oplossing kan zijn om je slaapkamer beneden te maken en ervoor te zorgen dat je niet vaak meer op de bovenverdieping moet zijn. Ook het verwijderen van je drempel en tapijten kan valpartijen voorkomen.

Transport

Niet alleen je verplaatsingen in huis worden een stuk moeilijker naarmate je ouder wordt, maar ook het autorijden of fietsen kan lastiger zijn en hierdoor ook gevaarlijker. Woon je in een drukke stad, dan kan het verminderen van je reactiesnelheid en zicht ervoor zorgen dat je de auto beter aan de kant laat staan. De fiets kan een optie bieden zolang dit fysiek nog lukt, maar wie verder denkt, houd er best rekening mee dat hij het openbare vervoer combineert met een goede en vriendelijke buur of vriend(in).

Zorg voor thuishulp

Het huishouden is een full time job dat lastiger kan worden naarmate je ouder wordt en misschien alleen komt te staan. Gelukkig bestaan er verschillende soorten thuishulp die je hierin kunnen helpen. Zo kan je iemand inhuren die voor je maaltijden zorgt, boodschappen gaat doen, komt poetsen of zelfs je komen wassen. Thuishulp is iets wat je geleidelijk aan kan opbouwen naarmate je het nodig hebt. Het verlicht de intensiteit van je huishoudelijke taken.

Zorg voor bezoek

Ouder worden komt met het verliezen van je dierbaren. Zo kan het zijn dat je je partner verliest en je alleen achterblijft in je huis. Eenzaamheid is dan ook een groot probleem bij ouderen. Zeker wanneer ze ook niet meer mobiel genoeg zijn om zelf vrienden te gaan bezoeken. Woon je in de buurt van je familie (kinderen), dan kan je bijvoorbeeld afspreken dat ze je regelmatig eens komen bezoeken.