Schrik inbrekers af met gadgets

inbreker

Het goede nieuws is dat het aantal inbraken de laatste jaren daalt. Het minder goede nieuws is dat jouw buren al diverse inbraakwerende maatregelen hebben getroffen. Inbrekers zijn altijd op zoek naar de zwakste schakel in de keten, en wanneer dat jouw woning is loop je risico één van de slachtoffers te zijn. Gelukkig zijn er een aantal slimme gadgets waarmee je inbrekers kunt afschrikken, op deze pagina vind je onze favorieten.

1. Laat wat van je horen

Met een alarmsysteem kun je geluidssignalen en/of lichtsignalen af laten gaan op het moment dat er onraad wordt geconstateerd. Dat zal veel inbrekers direct afschrikken. Omdat je niet in alle situaties de hele buurt wilt verwittigen is het ook handig om direct een melding op je telefoon binnen te krijgen voor een meer discreet alarm.

2. Ik zie, ik zie wat jij hier doet

Je kunt het alarmsysteem uitbreiden met een IP camera, dat is een draadloze camera die alles registreert in of rond de woning. Met software is tegenwoordig veel te doen, zo zijn er beveiligingscamera’s die dieren kunnen onderscheiden van inbrekers. Het is helaas niet bekend of deze herkenning functioneert als er een onbetrouwbare herdershond aan de voordeur staat te morrelen.

3. Werp een licht op duistere figuren

Motten komen op licht af, maar inbrekers schrik je af met verlichting. Zorg er daarom voor dat jouw woning goed verlicht is. Met de huidige LED lampen is het verbruik te verwaarlozen, je kunt beter wat meer licht laten branden dan een inbraak riskeren. Hier zijn drie manieren om licht te gebruiken bij inbraakpreventie:

  • Licht met bewegingsmelder: Met name rond de woning kun je lampen met een bewegingsmelder plaatsen. Dat is ook heel handig als je thuis komt met twee armen vol boodschappen.
  • Altijd iemand in huis: Binnen de woning kun je bij afwezigheid de lampen op een timer zetten, of liever nog op basis van een lichtsensor laten werken. Dan lijkt de woning altijd bewoond te zijn, en je hoeft niet dag en nacht de lampen te laten branden.
  • Sla alarm met licht: Je kunt het alarmsysteem niet alleen geluid laten maken of de ingebouwde lamp laten flitsen, het is ook mogelijk om het alarm te koppelen aan slimme verlichting in huis. Zo kun je de schemerlamp oranje laten kleuren bij onraad, en eventueel rood wanneer de rookmelder afgaat.

4. Hoor wie belt daar kinderen?

Het is avond, en er wordt aan de deur gebeld. Sommige mensen doen niet open omdat ze net naar een mooie film aan het kijken zijn, andere mensen zijn gewoon bang om de deur zomaar open te doen voor vreemden. Om te kijken of het Sinterklaas is met een zak snoep, of Piet met een zak om stoute kinderen in mee te nemen, is een IP camera deurbel ideaal. Dat is een soort intercom waarbij je met een smartphone of tablet vanaf iedere locatie eerst kunt kijken wie er aan de deur staat. Dit werkt zelfs wanneer je met het gezin in Spanje op vakantie bent. Met de ingebouwde microfoon kun je zelfs doorgeven dat het pakje best op de stoep achtergelaten mag worden, of dat het naar de buren mag.

5. Poppetje gezien, gordijntje dicht

Sluit jij nog zelf de gordijnen? Dat is toch hopeloos ouderwets, een elektrische gordijnrails opent en sluit de raamdecoratie met een tik op het scherm van je smartphone. Of laat de gordijnen automatisch sluiten wanneer het donker wordt. Zo hoef je niet eens thuis te zijn om de gordijnen te laten openen overdag, en sluiten in de avond. Daarmee lijkt de woning altijd bewoond te zijn.

6. Communicatieproblemen overbruggen

Bovenstaande oplossingen zijn geschikt voor slimme bewoners, je kunt de apparaten zelf ook slimmer maken door ze te koppelen aan een centraal huisautomatisering systeem zoals de Somfy TaHoma. Dit is een zogenaamde ‘bridge’ die in combinatie met de standaard wifi router zorgt dat al jouw slimme apparaten met elkaar kunnen communiceren. Zo kun je bijvoorbeeld de lampen inschakelen op het moment dat de elektrische rolgordijnen sluiten. Hoewel je voorgenoemde Somfy TaHoma kunt uitbreiden met hun eigen slimme raamdecoratie en IP camera’s, kun je ook gebruik maken van bijvoorbeeld Philips Hue of Amazon Alexa. Zo zit je niet vast aan één merk.

Smart Home Alone

In de comedy Home Alone probeert Kevin enkele gevaarlijke inbrekers tegen te houden, op allerlei komische en ook levensgevaarlijke manieren. Met slimme gadgets in huis kun je op een veilige manier de inbrekers buiten houden, ook wanneer je met het hele gezin op vakantie bent. Zo hoef je niet jouw zoon ‘per ongeluk’ achter te laten om op het huis te passen.