5 perfecte tips over hoe je het beste een fauteuil onderhoudt

Een fauteuil onderhouden: hoe doe je dat?
Het is van groot belang om een fauteuil goed te onderhouden. Dit type relaxstoel is vaak een flinke investering en wil je daarom graag goed houden. Een fauteuil – of deze nu van echt leer, kunstleer of stof is – gaat met het juiste onderhoud aanzienlijk langer mee en blijft een stuk mooier.

1. Gebruik een goed reinigingsmiddel die past bij de leersoort
Fauteuils zijn vaak gemaakt van leer, specifiek runderleer. Leer is, vooral als het opgeschuurd is (zoals Nubuck), gevoelig voor vlekken. Kies je bijvoorbeeld voor een leren fauteuil kopen bij Haco.nu, koop er dan direct een goed schoonmaakmiddel voor het specifieke type leer bij. Voor elk soort leer is wel een eigen soort reinigingsmiddel te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan runderleer, schapenleer, pilotenleer, Rancho-leder, Kenia-leer of geverfd leer zoals Top-leer of Toledo-leer. Het schoonmaakmiddel voorkomt verkleuring van het leer en beschermt tegen vlekvorming en viezigheid.

2. Plaats de stoel niet te dicht bij een open haard of in de zon
Fauteuils kunnen slecht tegen warmte. Zet ze daarom niet in het zonlicht. Niet alleen droogt het leer hierdoor uit, maar ook kan het houten gestel van de stoel daardoor vaal worden. Verder is een fauteuil vlak bij een open haard zetten evenmin een goed idee. Voorkom, kortom, dat de stoel te warm wordt. Zo verleng je de levensduur van jouw fauteuil aanzienlijk.

3. Herstel eventueel met een geschikt middel
Zitten er kleine barstje in het stoelleder, zorg er dan voor dat deze zo snel mogelijk en goed hersteld worden. Zo voorkom je dat de stoel viezig en vettig wordt. Voor leren stoelen kan hiervoor bijvoorbeeld het zogenoemde Lether Care Kit gebruikt worden of zogeheten leerplamuur gel. Houdt wel in de gaten dat dit soort onderhoudswerk precisie vereist. Heb je er geen vertrouwen in om het onderhoud zelf goed aan te pakken? Regel dan een vakman, die gespecialiseerd is in het goed onderhouden van leren stoelen.

4. Pas op met huisdieren
Richt jouw huisdieren dusdanig af, dat ze niet op de stoel zitten of springen en met hun nagels de bekleding bekrassen. Vooral stoffen fauteuils zijn kwetsbaar en kunnen snel beschadigd raken als er huisdieren op liggen, spelen of rondspringen.

5. Besteed aandacht aan een goede luchtvochtigheid
Als de luchtvochtigheid in huis goed is, dat is tussen de 50 en 60 procent, dan is dat beter voor jouw fauteuil en de andere meubels in huis. Een juiste luchtvochtigheidsgraad voorkomt het statisch worden van de stof. Met name in de winter is het belangrijk dat de luchtvochtigheid in orde is.