Verticaal tuinieren in huis voor een groenere woning

Woon jij klein en middenin de stad, maar heb je toch behoefte aan wat groen om je heen? Misschien is verticaal tuinieren dan iets voor jou. Een bijzondere en innovatieve manier om wat natuur in huis te halen en een groene stadswoning te creëren, zonder dat het veel kostbare ruimte in beslag neemt. Creatievelingen kunnen zelf aan de slag met de leukste DIY’s, maar er zijn ook diverse kant en klaar systemen waarmee je nog eenvoudiger groen voor aan de muur in huis haalt. Lees verder voor de leukste ideeën!

verticaal tuinieren

Creatief met pallets

Sinds een aantal jaar is het enorm populair om aan de slag te gaan met (oude) pallets en deze om te bouwen tot de hipste bankjes, tafeltjes en zelfs bedden. Maar ze zijn ook ideaal voor het verticaal tuinieren! Als je de achterkant van de pallet dichtmaakt met anti-wortel doek (je kunt het doek het beste vastnieten aan de pallet), deze vervolgens verticaal neerzet en vult met aarde en plantjes, heb je op een heel eenvoudige manier een minimalistische verticale tuin gemaakt. Afhankelijk van je woonsituatie kun je hem natuurlijk ook aan de muur bevestigen.

Plantenzakken

Een andere veelgebruikte methode is de plantenzak of plantentas. In de zakken, die vaak van vilt of textiel zijn, kun je eenvoudig plantjes plaatsen. De plantentassen zijn in diverse formaten verkrijgbaar, waardoor je jouw verticale tuin zo groot kunt maken als je zelf wilt. Wie het graag subtiel houdt kan kiezen voor een enkele rij van vier tassen boven elkaar, of ga juist voor een statement wand door diverse tassen van vier bij vier op te hangen. De zakken zijn meestal voorzien van metalen ringen, die je makkelijk aan schroeven of haakjes aan de wand kunt hangen.

Verticaal tuinieren; eindeloos veel opties

Natuurlijk is dit nog lang niet alles: wie zijn eigen creativiteit gebruikt of even op internet rondstruint, zal merken dat er nog tientallen alternatieven zijn voor een groene stadswoning. Zo zou je een verticale tuin kunnen opkweken in een pot, een raamtuin kunnen maken met plastic flessen of natuurlijk gewoon een aantal langwerpige plantenbakken aan de muur kunnen bevestigen. Voor wie het mag meer mag kosten en wil gaan voor een meer permanente optie, kan ook een verticale tuin in laten bouwen in de muur. Door de lijst eromheen lijkt het net een schilderij, heel stijlvol!

Voor welke optie je ook gaat, veel plezier met (verticaal) tuinieren!