Vijf tips om een geschikte wijn te vinden

Vijf tips om een geschikte wijn te vinden. Wijn kan in het begin een beetje intimiderend zijn, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig. Er zijn zoveel verschillende soorten wijn, en ze smaken allemaal anders, afhankelijk van waar ze zijn verbouwd, van de druiven die zijn gebruikt om ze te maken en hoe lang ze zijn gerijpt.

1. Wees niet bang om iets nieuws te proberen.

Op dezelfde manier als je misschien bang bent om een nieuw gerecht te proberen, kun je aarzelen om te experimenteren als het om wijn gaat. Maar laat angst je niet tegenhouden om een nieuwe favoriet te vinden! Als de ene wijn niet bevalt, probeer dan een andere. Er zijn duizenden verschillende soorten op de markt. Er zijn dus meer dan genoeg opties.

2. Wees niet bang om vragen te stellen.

Wees niet bang om vragen te stellen. Als een wijnkelner of sommelier je het praatje geeft over een bepaalde fles op de lijst, vraag hem dan of hij nog andere aanbevelingen heeft op basis van jouw smaak. Vraag of er specials of nieuwkomers zijn die het proberen waard zijn. Je kan ook vragen op welke temperatuur jouw vino wijnkast moet staan om de wijn het beste te serveren. Zo weet je zeker dat jouw wijn op z’n lekkerst is.

3. Denk aan het eten waar je het mee gaat combineren.

Wijn maakt de meeste maaltijden een stuk aangenamer. De wijn die je kiest moet passen bij het eten dat je kiest. Als je bijvoorbeeld een biefstuk gaat eten, is een rode wijn waarschijnlijk het beste; als je pasta eet, is een witte wijn waarschijnlijk het beste.

Bij het kiezen van de juiste soort wijn voor jouw maaltijd of gelegenheid zijn er factoren waarmee je rekening moet houden. Wat voor soort eten wordt er geserveerd? Denk vervolgens na over welke smaken elk gerecht bevat en of die smaken goed samengaan met bepaalde soorten wijn.

4. Let op het alcoholpercentage

Als je op zoek bent naar een wijn met een hoog alcoholpercentage, Zijn er veel opties die je zullen bevallen. Als je echter de voorkeur geeft aan wijnen met een laag alcoholpercentage en nieuw bent in de wijnwereld kan je voor “low alcohol wine” gaan. Het is dan ook handig om te weten hoeveel ml een glas wijn is. Zodat je weet dat je niet te veel in een keer inschenkt.

5. Er is geen verkeerde manier om van wijn te genieten, zolang je er maar van geniet!

Er is geen verkeerde manier om van wijn te genieten, zolang je er maar van geniet!

Probeer verschillende wijnen en kijk wat je lekker vindt.

Wees niet bang om iets nieuws te proberen – laat je niet opzadelen met een favoriete wijn of merk dat maanden later misschien niet meer dezelfde aantrekkingskracht heeft als je veel andere soorten wijnen hebt geprobeerd.

Wees niet bang om vragen te stellen – of het nu de verkoper in uw plaatselijke slijterij is of een vriend die meer van wijn weet dan u, aarzel niet als er iets verwarrends is aan hun aanbevelingen: ze willen dat hun klanten (of vrienden) net zoveel van hun producten houden als zijzelf!

Houd bij welke soort(en) wijnen het beste werken bij bepaalde gelegenheden (zoals etentjes).