Een echt hoogtepunt voor moderne comfortabele kamers: licht hout. Het materiaal zorgt voor een natuurlijke en gezellige uitstraling. De lichte kleur geeft meubelen een zekere lichtheid en doet ze minder massief lijken. Licht hout is daarom ook bijzonder populair voor babykamers en kinderkamers. Laat u meeslepen door ons lichte enthousiasme voor de houten look en laat u inspireren door de vele stijlen, decoratie- en toepassingsmogelijkheden!

Licht hout: Deze houtsoorten zijn beschikbaar

U wilt dat het licht is, maar nu moet u het soort hout kiezen? Wij zijn hier om u te helpen met de belangrijkste feiten over de mooiste lichte houtsoorten.

Beuken

Dit is een van de meest populaire lichte houtsoorten. Beuken is robuust en zwaar. De lichte tint heeft vaak een lichte rode tint.

Maple

Zeer lichte tinten, van bijna wit tot lichtbruin tot een rood grijze tint, vormen de diversiteit van esdoornhout. Waarbij de oorsprong meestal bepaalt in welke richting de arcering gaat. Gewone esdoorn heeft een geelachtig-witte kleur, terwijl Amerikaans en Canadees esdoornhout geelbruin en donkerder is dan zijn Europese verwanten. 

De structuur is meestal fijnporig met een onopvallende, gelijkmatige korrel. Esdoornhout behoort tot de middelharde tot harde houtsoorten, maar is niet bijzonder weerbestendig en daarom niet geschikt voor buitenmeubelen. Anderzijds scoort het met zijn hoge sterkte en elasticiteit. Bij gebruik binnenshuis behoudt het zijn kleur en vorm, trekt het slechts weinig krom en slijt het nauwelijks. In de meubelbouw wordt het daarom gebruikt als massief hout, maar ook als decoratieve elementen. Het resistente materiaal is ideaal voor vloeren en trappen. 

Voordelen van esdoornhout: Het is robuust en toch gemakkelijk te bewerken. Het is ook veelzijdig dankzij de verschillende tinten en heeft, als inheems hout, een goede milieubalans.

Berk

Berkenhout kan geelachtig-witte tot roodachtig-gele tinten hebben, maar het wordt snel donkerder. Europees berkenhout is zelden gelig in vergelijking met dat uit Noord-Amerika. De nerf is subtiel en licht in beide variëteiten en kan soms gevlekt zijn. In bijzondere gevallen, meestal met hout uit Finland, wordt het ijsberken genoemd. Deze doet visueel denken aan ijsbloemen, is zeldzaam en daarom zeer populair.

Berken is zo goed bestand tegen vocht dat het hout zelfs onder water kan worden gebruikt. Toch is hij nauwelijks geschikt voor de tuin of het balkon, omdat hij gevoelig is voor schimmel- en insectenplagen. Het hout is ook zeer buigzaam, maar moeilijk te splijten. Het is zeer licht en kan op vele manieren worden verwerkt, maar heeft een geringe draagkracht.

Als massief hout wordt berkenhout gebruikt voor meubelen en in de binnenafwerking vaak voor vloeren. Het bijzondere van berkenhout is dat het reukloos is, waardoor het ideaal is voor verpakkingen, kratten en drankvaten. En omdat het brandt met een mooie blauwachtige vlam en een lage vonk, is het populair als brandhout in open haarden.

De voordelen van berkenhout zijn dat het goedkoop, veerkrachtig en vooral licht is. Bovendien is berkenhout ook inheems en heeft het dus een betere milieubalans dan exotische houtsoorten.

Eik

In Midden-Europa komen de zomereik en de wintereik voor, die een grijsgele tot geelbruine kern hebben. De rode eik daarentegen is inheems in Noord-Amerika. Het spinthout rond de kern is niet duurzaam, en daarom wordt alleen de kern verwerkt. De gemakkelijk herkenbare jaarringen zorgen voor de gelijkmatige, zeer fijne nerf van het hout.

Eikenhout is robuust, duurzaam, weerbestendig, bestand tegen milieu-invloeden, zeer sterk en trekt nauwelijks krom. Door hun extreme duurzaamheid zijn ze geschikt voor gebruik zowel onderwater als ondergronds. Eik kan echter snel wit worden als het onbehandeld blijft en laat metalen zoals spijkers snel roesten. 

Het lichte eikenhout is de klassieker onder de Nederlandse meubel houtsoorten, vooral voor massief houten meubelen. Tegelijkertijd is het ook een populaire houtsoort in de bouwindustrie en in houtskeletbouw, vanwege zijn extreme duurzaamheid. En omdat het zo goed tegen vocht kan, wordt het ook gebruikt om vaten te maken voor de opslag van wijn, whisky of sherry. 

De voordelen van eikenhout: het gaat lang mee, is resistent, robuust en weerbestendig.

Spruce

Wanneer het hout van de spar donkerder wordt, wordt het geelbruin, anders is het zeer licht, meestal geel wit tot rood wit. Het oppervlak heeft een kenmerkende structuur en een fijne, tongvormige korrel. 

Vanwege zijn goede draagkracht wordt het vaak gebruikt als constructiehout. Voor gebruik buitenshuis moet het echter worden voorbehandeld, want zonder behandeling met houtverduurzamingsmiddelen begint het vurenhout snel te rotten, vooral wanneer het in contact komt met de grond. Het is helaas ook gevoelig voor schimmel- en insectenplagen. Voor het overige is het vormvast, licht, zacht, elastisch en gemakkelijk te bewerken. Bovendien droogt het snel en vormt het toch nauwelijks barsten. 

Vuren balken wordt gebruikt in dakspanten, voor plafondbalken of steigers dankzij zijn draagvermogen. Bovendien groeit het zeer snel weer aan en is het gemakkelijk verkrijgbaar. Het wordt daarom gebruikt voor de vervaardiging van balken, spaanplaat, multiplex, gelijmd gelamineerd hout, verpakkingen, pallets, dozen en papier. Scandinavische stijl meubelen zijn ook vaak gemaakt van massief vurenhout.

De voordelen van vurenhout: het kan op bijzonder veel manieren worden verwerkt en gebruikt, het is gemakkelijk verkrijgbaar, niet duur en groeit snel weer aan. Bovendien komt het vaak voor in Nederland.

Dennenhout

Vers dennenhout ruikt intens naar boomhars. Andere kenmerken zijn de witgele tot roodachtig-gele kleur, die donkerder wordt tot roodbruin. Evenals de kenmerkende korrel door het contrast van de bruine jaarringen.

De harskanalen in het dennenhout zijn met het blote oog al zichtbaar. Als het hout aan hoge temperaturen wordt blootgesteld, lekt de hars eruit. Maar vurenhout trekt snel krom, zelfs in een licht veranderend omgevingsklimaat. Daarom, en ook om verkleuring te voorkomen, moet u het niet te veel aan zonlicht blootstellen. De zon verlicht het hout. Dennenhout is een zachte tot middelharde houtsoort, daarom is het zeer elastisch en breekt het niet gemakkelijk en is het gemakkelijk te bewerken.

Dennenhout is een belangrijke grondstof voor de productie van papier en pulp. Het wordt echter ook gebruikt als bouw- en constructiehout in vele dakconstructies, raam- en deurkozijnen. En vanwege zijn goede verbrandingseigenschappen wordt het gebruikt voor verwarmingssystemen. Wanneer grenenhout wordt gebruikt in de meubelbouw, wordt het gebruikt als massief hout voor kasten, tafels of stoelen.

Door Interieur